Langt fra paradis

Noen filmer kommer en ut fra med et smil om munnen og tenker: «Jo da, livet er slett ikke så verst.»

FILM: Og så er det andre filmer, slike som man blir litt tung og trist av - men som like forbanna kverner rundt i knollen en god stund. «Young Adam» er en slik.

Historien om den unge, desillusjonerte mannen som drømmer om en forfatterkarriere, men som ender som hjelpemann på en lekter i Glasgow-området, er basert på en roman av beatforfatteren Alexander Trocchi fra 1957.

Dårlig samvittighet

Joe er en tilsynelatende enkel type, som nedlegger det han kommer over. Men vi ser snart at han bruker sex for å få ut frustrasjon og sinne, for å døyve dårlig samvittighet - og at hans indre liv slett ikke er ukomplisert. Joe besitter viten som kan redde en uskyldig mann fra å havne i galgen - intet mindre.

Skuespillet er ypperlig, Tilda Swinton er god som alltid, og Ewan McGregor skaper ved hjelp av små virkemidler en virkelig spennende figur. Det er ingen tvil om at det skjer ting bak den litt pregløse fasaden. Og det blir etter hvert ganske spennende: Kommer Joe til å fortelle det han vet, med fare for å havne i klisteret sjøl?

Elegant

Regissør Mackenzie har valgt en realistisk, men elegant form som låner elementer fra amerikanske «noir-dramaer». Replikkene er knappe, musikken (av David Byrne) har preg av cool jazz, typene er tøffe og harde, bildene ofte mørke. Likevel er dette umiskjennelig britiske saker: En god kopp te er det man tyr til i spesielt tunge stunder. Det går med en god del te her.