Langt fra siste reis

Varmt, underfundig og særnorsk. Hamer har levert igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Forventningene har vært høye. Bent Hamer har med «Eggs» og «Salmer fra Kjøkkenet» vist seg som en av våre mest stilsikre og innovative filmskapere. I «Eggs» fra 1995 møtte vi brødrene Far og Moe, to menn i midten av 70-åra som har bodd sammen hele livet, men som plutselig får en uventet gjest. I «Salmer fra kjøkkenet» fra 2001 møtte vi den gamle og småbitre eremitten Isak, som får livet sitt omrokert av en svensk forsker. Og i «O’Horten» møter vi Odd Horten i det han skal slutte i jobben som lokfører – en jobb han har hatt hele livet – og med det stige over i pensjonistenes rekker. Alle Bent Hamers filmer handler om menneskelige relasjoner og ensomhet. Om mennesker som har stått stille. Mens verden utenfor har virket fjern og usikker, lever Hamers figurer i en trygg, oversiktlig og rutinepreget hverdag. Den briljante scenen der Horten besøker sin gamle, senile mor på sykehuset, er beskrivende.

«Mor, i dag har jeg kjørt min siste togtur. Nå er jeg pensjonist, jeg også», sier han, mens moren stirrer tomt ut av vinduet. Det var det, liksom. Et liv forbi. Ingen som venter på deg hjemme. Ingen som avhenger av deg lenger. Sett deg ned, stirr ut av vinduet og vent på evigheten. Eller grip dagen? For all del, grip dagen. Budskapet til Bent Hamer er nokså enkelt. Men som kjent: Det enkleste er ofte det beste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer