Langt fram til afrikansk enhet

Toppmøtet i Organisasjonen for Afrikansk Enhet (OAU) som har vært avviklet i Ougadougou i Burkina Faso denne uka, har vært sterkt preget av konflikten mellom Etiopia og Eritrea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette er en konflikt som på mange måter demonstrerer organisasjonens manglende handlekraft når det gjelder å forhindre konflikter på kontinentet. Det som kan synes som organisatorisk ineffektivitet er først og fremst en manglende vilje hos afrikanske ledere til å styrke organisasjonen slik at den har en mulighet til å håndtere denne konflikten.

Da OAU ble opprettet i 1963 var formålet å fremme enhet og solidaritet blant de afrikanske statene, beskytte suverenitet og uavhengighet, og å jobbe mot alle former for kolonisering på det afrikanske kontinent. Det ble også opprettet et organ innenfor organisasjonen som hadde ansvar for å arbeide for fredelige løsninger av konflikter. Dette organet ble aldri funksjonelt på grunn av organisasjonens sterke overholdelse av prinsippet om ikke-innblanding i suverene staters indre anliggende. Gradvis har det utviklet seg en forståelse innenfor OAU om at dette prinsippet må revurderes, siden konflikter i Afrika hovedsakelig har vært konflikter mellom forskjellige grupperinger innenfor staten. Det er særlig OAUs sekretariat ledet av generalsekretæren Salim Ahmed Salim som står bak denne utviklingen. Det var også han som i 1993 foreslo å opprette en konflikthåndteringsmekanisme innenfor organisasjonen. Dette for å formalisere og institusjonalisere konflikthåndtering, og da spesielt preventive handlinger, slik at det ville bli lettere å intervenere også i interne konflikter. Opprettelsen av slike konfliktforebyggende hjelpemidler var revolusjonerende i den forstand at det viser en ny vilje innenfor OAU til å ta ansvar for regional stabilitet og sikkerhet, i tillegg til at det åpner for at OAU skal kunne gripe inn i interne konflikter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer