LEDER

NAV-skandalen:

Langt ifra tillitvekkende

Rutinesvikt, inkompetanse og mangelfull oppfølging: NAV-skandalen blir stadig mer alvorlig.

NAV-SKANDALEN: Arbeidsminister Anniken Hauglie i salen under debatten om mistillitsforslaget mot henne i Stortinget onsdag kveld.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
NAV-SKANDALEN: Arbeidsminister Anniken Hauglie i salen under debatten om mistillitsforslaget mot henne i Stortinget onsdag kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det de fleste mente var en god og ryddig redegjørelse om NAV-skandalen fra statsråd Anniken Hauglie i Stortinget 5. november, har slått alvorlige sprekker. Hadde hun måttet holde redegjørelsen igjen, ville hun måtte endre innholdet ganske kraftig. Det tyder på en statsråd som er på tynn is.

Nye opplysninger og bortforklaringer har fått både Arbeiderpartiet og SV til å for alvor vurdere mistillit. Her er to eksempler:

Torsdag avslørte Verdens Gang at Hauglies departement i 2018 mottok et brev fra NAV om det som seinere har vist seg å være selve kjernen i skandalen. I brevet, som ble liggende i skuffen hos Arbeids- og sosialdepartementet, ber NAV departementet om tilbakemelding dersom etatens praktisering av loven ikke er korrekt.

Saken som bes vurdert omhandler den etter hvert mye omtalte EU-forordningen myndighetene har feiltolket. Hauglie, som har holdt fast på at hun fikk kjennskap til sakens hovedinnhold først etter sommeren 2019, både kunne og burde visst et år tidligere.

Ettersom NAV aldri hørte noe fra departementet i 2018 holdt de fram med den fatale feilpraksisen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer