Langt mer erotisk enn «Fifty shades»

Språket sitrer av uforløst begjær.

BERGSVEINN BIRGISSON har skrevet en bok om å vende tilbake til idealet om den selvforsynte, islandske bonden. Det har blitt en oppsiktsvekkende god bok - med besk kapitalismekritikk, og uforløst begjær.
BERGSVEINN BIRGISSON har skrevet en bok om å vende tilbake til idealet om den selvforsynte, islandske bonden. Det har blitt en oppsiktsvekkende god bok - med besk kapitalismekritikk, og uforløst begjær. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Det sies at det er i krisetid kunsten virkelig blomstrer.

Det er kanskje derfor det har kommet så oppsiktsvekkende mye god litteratur fra Island de siste årene.

Ikke at Bergsveinn Birgissons lille brevroman handler om tiden etter at øya gikk bankerott. Men med sin hyllest til det før-moderne selvbergingssamfunnet er det besk kritikk av kapitalismen.

Den smale lille romanen er lagt til tiden rundt annen verdenskrig, og lagt i hendene på en aldrende sauebonde. Han får endelig satt seg til for å svare på brevet fra elskerinnen Helga. Det kom mange år tidligere, da hun flyttet til Rekjavik, og ville ha ham med. Han  våget ikke. Det var ikke fordi han ikke elsket henne. Tvert om.  

Brevet er en nydelig kjærlighetserklæring — nærmest en hymne.

Og med tanke på den store erotisk vekkelsen som har hjemsøkt vårt land: Tiltross for at boka tildels er blottet for seksuelle scener, så er dette virkelig erotisk litteratur. Språket sitrer av begjær. Uforløst begjær - og lengsel.

«Eg sansa ikkje verda i seg sjølv, men berre deg i verdsens former», skriver han i en av de mange passasjene der han nærmest erotiserer naturen.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer