LEDER

Langt under det nivået vi forventer av en norsk statsminister

Solbergs innblanding i Wara-saken.

ANNEN MÅTE: Det er forståelig at Solberg har hatt et behov for å vise en slags omsorg for sin sin statsråd, men det kunne hun ha gjort på andre måter, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: NTB Scanpix
ANNEN MÅTE: Det er forståelig at Solberg har hatt et behov for å vise en slags omsorg for sin sin statsråd, men det kunne hun ha gjort på andre måter, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Presset øker mot statsminister Erna Solberg for uttalelsene hennes mot teaterfolkene bak stykket «Ways of Seeing». Stykket danner bakteppet for truslene mot premittert justisminister Tor Mikkel Wara, der hans samboer nå er siktet for å stå bak den siste hendelsen. Reaksjonene kommer fra jurister, pressen og fra et bredt opprop fra norske kunst- o g sceneinstitusjoner. Oppropet karakteriserer hennes uttalelser som «utidig innblanding i den kunstneriske friheten». Solberg forsvarte seg i helga mot den generelle kritikken med at hun hadde rett til å bruke sin «ytringsfrihet tilbake». Så enkelt er det ikke.

Solberg har de siste dagene vært nøye med å understreke at hun ikke vil blande seg borti politiets arbeid. Hun har likevel ikke skygget unna å kommentere saken svært aktivt. Hun gikk onsdag i forrige uke ut mot folkene bak teaterstykket og mente de «bidrar til å sette et fokus på politikere og deres omgivelser og mennesker, som bidrar til at det er tøffere å være politiker». Da var det ikke kjent at Oslo-politiet hadde tatt ut siktelse mot teaterfolkene, men det var offentlig kjent at Oslo statsadvokatembeter hadde beordret etterforskning av teaterstykket - blant annet på bakgrunn av anmeldelse for brudd på privatlivets fred. Erna Solberg kommenterte altså et helt sentralt poeng i etterforskningen, og har holdt fast ved det etter at politiet tok ut sin siktelse og ba om husransakelse på samme grunnlag. Fredag karakteriserte hun teaterets opptreden som «integritetsutfordrende»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer