LEDER

Langt under det nivået vi forventer av en norsk statsminister

Solbergs innblanding i Wara-saken.

ANNEN MÅTE: Det er forståelig at Solberg har hatt et behov for å vise en slags omsorg for sin sin statsråd, men det kunne hun ha gjort på andre måter, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: NTB Scanpix
ANNEN MÅTE: Det er forståelig at Solberg har hatt et behov for å vise en slags omsorg for sin sin statsråd, men det kunne hun ha gjort på andre måter, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Presset øker mot statsminister Erna Solberg for uttalelsene hennes mot teaterfolkene bak stykket «Ways of Seeing». Stykket danner bakteppet for truslene mot premittert justisminister Tor Mikkel Wara, der hans samboer nå er siktet for å stå bak den siste hendelsen. Reaksjonene kommer fra jurister, pressen og fra et bredt opprop fra norske kunst- o g sceneinstitusjoner. Oppropet karakteriserer hennes uttalelser som «utidig innblanding i den kunstneriske friheten». Solberg forsvarte seg i helga mot den generelle kritikken med at hun hadde rett til å bruke sin «ytringsfrihet tilbake». Så enkelt er det ikke.

Solberg har de siste dagene vært nøye med å understreke at hun ikke vil blande seg borti politiets arbeid. Hun har likevel ikke skygget unna å kommentere saken svært aktivt. Hun gikk onsdag i forrige uke ut mot folkene bak teaterstykket og mente de «bidrar til å sette et fokus på politikere og deres omgivelser og mennesker, som bidrar til at det er tøffere å være politiker». Da var det ikke kjent at Oslo-politiet hadde tatt ut siktelse mot teaterfolkene, men det var offentlig kjent at Oslo statsadvokatembeter hadde beordret etterforskning av teaterstykket - blant annet på bakgrunn av anmeldelse for brudd på privatlivets fred. Erna Solberg kommenterte altså et helt sentralt poeng i etterforskningen, og har holdt fast ved det etter at politiet tok ut sin siktelse og ba om husransakelse på samme grunnlag. Fredag karakteriserte hun teaterets opptreden som «integritetsutfordrende»

LANDSMØTET I HØYRE: Erna Solberg uttaler seg om Black Box sin teaterforestilling. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ifølge VGs gjengivelse, stiller Oslo tingrett spørsmål ved om siktelsen mot teaterfolkene overhode innebærer noe straffbart. I tillegg mener tingretten det ikke er grunnlag for husransakelse, siden det bare er det som er vist i «offentlig meddelselse» som rammes av straffelovens bestemmelse om krenkelse av privatlivets fred. Som Dagbladet har vist, dreier det seg om et fasadebilde av Wara-familiens hus, tatt på avstand.

Solberg har vist svært liten evne til å se denne saken fra et overordnet prinsipielt synspunkt. Som jusprofessor Mads Andenæs sier har både hun, Wara og flere politikere på Stortinget i denne saken opptrådt som en «fagforening for seg selv og sine egeninteresser». Det er forståelig at Solberg har hatt et behov for å vise en slags omsorg for sin sin statsråd, men det kunne hun ha gjort på andre måter. Slik hun har håndtert saken, har hun bidratt til å legge politisk press på saken og brukt sin betydelige makt og innflytelse til å utfordre ytringsfriheten til et lite, uavhengig og maktkritisk teaterstykke. Det er alvorlig, og langt under det nivået vi forventer av en norsk statsminister.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer