DEBATT

Johan Castberg:

Langtidsvarsel: Sol for oljenæringen

Utbyggingen av Johan Castberg-feltet i Barentshavet bidrar til arbeidsplasser til glede for alle.

SOLA SKINNER: Men sola skinner heldigvis ikke bare over Oslo, den skinner vel så mye på mindre steder langs kysten, skriver olje- og energiminister Terje Søviknes. Her er han under Frp's landsmøte tidligere i vår. Foto: Christian Roth Christensen
SOLA SKINNER: Men sola skinner heldigvis ikke bare over Oslo, den skinner vel så mye på mindre steder langs kysten, skriver olje- og energiminister Terje Søviknes. Her er han under Frp's landsmøte tidligere i vår. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet 20. april bruker kommentator Andreas Økland flyktig vårsol i Oslo som et bilde på oljenæringen vår. Bildet halter av flere grunner.

Han hevder på den ene siden at olje og gassnæringen er truet av stadig billigere fornybar energi. På den andre siden mener han at fortsatt høy lønnsomhet i næringen kan utløse en ny kostnadseksplosjon.

Altså: Når sola skinner er det på tide å finne fram paraplyen.

Men sola skinner heldigvis ikke bare over Oslo, den skinner vel så mye på mindre steder langs kysten.

Utbyggingen av Johan Castberg-feltet i Barentshavet, som Økland bruker som eksempel, bidrar til verdifulle og verdiskapende arbeidsplasser til glede for alle – også i Oslo, men ikke minst på mindre steder.

Ett eksempel er Haugesund. Her er 1800 av innbyggerne direkte sysselsatt ved Aibels verft, av en befolkning på rundt 37000. I tillegg medfører underleveranser til hjørnesteinsbedriften Aibel betydelig indirekte sysselsetting i Haugesund og ellers i regionen. For disse arbeidsplassene er det viktig at verftet vant et stort oppdrag knyttet til Castberg-utbyggingen.

I Finnmark, som er i starten av det som kan bli et oljeeventyr, er rundt tre prosent av de yrkesaktive sysselsatt i tilknytning til olje- og gassnæringen. Castberg-utbyggingen alene vil øke dette ytterligere 1–2 prosent.

Takket være solid innsats og hardt arbeid er lønnsomheten i Castberg-feltet nå solid, ved at kostnadene er mer enn halvert. Feltet tåler oljepriser som er halvparten av dagens. Med dagens priser vil feltet trolig bli tilbakebetalt i løpet av om lag tre år fra produksjonsstart.

Den langsiktige oljeprisen er derfor ikke avgjørende for om feltet er lønnsomt, med hvor lønnsomt det blir. Det vil si hvor mye sola skinner på fellesskapet. Det gir penger til skoler, sykehus og veier ikke bare i Finnmark eller Haugesund, men over hele landet.

Økland er opptatt av norsk sokkels konkurransekraft. Men også her skinner sola: Kostnadsnivået på norsk sokkel har gått ned de siste åra.

En årsak er mer effektive arbeidsprosesser. Økt bruk av digitale teknologier og nye samhandlingsformer er nøkkelord for å sikre lønnsom aktivitet og dermed inntekter i mange år framover.

Samtidig gir det et godt grunnlag for at norskbaserte leverandørbedrifter kan spille førstefiolin globalt framover. Det vil gi gode arbeidsplasser rundt omkring i landet og positive ringvirkninger i andre deler av norsk næringsliv.

Enkeltprosjekter i en teknologitung og kapitalkrevende næring vil naturlig ha usikkerhet knyttet ved seg. De fleste prosjekter på norsk sokkel ender imidlertid opp innenfor det usikkerhetsspennet angitt i utbyggingsplanene.

Jeg har tiltro til at eierne i Castberg-feltet og samarbeidspartnerne deres vil levere et godt prosjekt på tid og kost. Det er både selskapene og staten som ressurseier tjent med.

Jeg er stolt over olje- og gassnæringen og alle de som jobber der. De skaper verdier i prosjekter som verden trenger, også når klimamålene skal nås.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer