Lanserer Vincents som NRK-sjef

BERGEN (Dagbladet): Kåre Valebrokk (60) vil ha sykehusdirektør Jan Vincents Johannessen (59) som ny NRK-sjef og TV-konkurrent. Og mannen som har fått sving på Radiumhospitalet, er ikke uvillig til å ta jobben ingen andre vil ha.

Vinterens heteste tips til det nye styret i NRK - fra TV2-sjef Kåre Valebrokk: Ansett Radiumhospitalets direktør i jobben som ny kringkastingssjef.

- Dersom du leser Jan Vincents Johannessens CV, vil du bli imponert. Den er sikkert på fem A4-sider, mener Kåre Valebrokk, som rister på hodet over den foreløpig mislykkede jakten på ny NRK-sjef etter Einar Førde (59).

- Dersom ingen har snakket med Johannessen, er det på tide at noen gjør det, sier Valebrokk til Dagbladet.

Bytter jobb

For ifølge TV2-sjefen er Jan Vincents Johannessen rett mann som kringkastingssjef.

- Han har både bred medieerfaring, lederbakgrunn og økonomisk teft. Og det har aldri vært økonomisk underskudd på Radiumhospitalet i løpet av alle hans år der, sier Valebrokk med seriøs mine.

- Håper han foreslår meg fordi han vil ha en god konkurrent, svarer Jan Vincents Johannessen, og innrømmer at lederjobben i NRK er interessant.

- Da Førde i sin tid fikk NRK-jobben, mente jeg det var landets mest interessante stilling, etter min egen. Jeg har tidligere sagt at jeg bør vurdere min stilling hvert tiende år. Nå har jeg sittet 18 år i min jobb, og det var kanskje noen som var skuffet da jeg ikke gikk av for åtte år siden, smiler Johannessen.

- Jeg har alltid lurt på hva jeg skal bli når jeg blir stor. Det er kanskje på tide å bestemme seg, fortsetter Johannessen, som mener avisene har vært lite oppfinnsomme når de har lansert aktuelle kandidater til K-sjefsjobben.

Tørket spy

- Dersom du får tilbud, vet du samtidig at du ikke er førstevalget?

- Det går ikke an å ha prestisje på at man ikke ble den første som ble spurt om å ta jobben, sier direktøren på Radiumhospitalet.

- Hva kommer du til å svare dersom du blir spurt?

- Hvis jeg først sier ja til samtaler, så er det fordi jeg mener alvor. Jeg ville i så fall vite mer om jobben - og så vil jeg ikke avholde pressekonferanse dersom jeg takker nei, sier Jan Vincents Johannessen, som påberoper seg lengre presseerfaring enn Kåre Valebrokk i TV2.

- Jeg var redaktør av rødrussavisa i Kristiansand da Kåre Valebrokk tørket spy på danskebåten, flirer Johannessen.

Lagånden viktigst

- Hva ville du prioritere dersom du ble ny kringkastingssjef?

- Jeg ville ta tak i den gode lagånden og jobbe for å få tilbake humøret i NRK. Jeg ville fjerne grumset og årsakene til at folk vil hoppe av. Det er kanskje viktigere enn å spare inn fem prosent på budsjettet, sier Johannessen, som i dag bestyrer 2000 ansatte fordelt på 18 fagforeninger.