Lånte 2 mill. i sparebanken for å lage denne filmen

Norske regissører satser liv og lemmer på at publikum strømmer til kinoene i vår.

SATSER LIV OG LEMMER: Regissør Geir Greni har tatt opp millionlån for å bli spillefilmregissør. Her fra innspillingen av «Umeå4Ever» med skuespiller Jon Skolmen.
SATSER LIV OG LEMMER: Regissør Geir Greni har tatt opp millionlån for å bli spillefilmregissør. Her fra innspillingen av «Umeå4Ever» med skuespiller Jon Skolmen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når «Tomme Tønner 2» hadde premiere rett etter nyttår og «Svarte får» denne uka, er det bare de første i en lang rekke nye, norske filmer som er laget uten produksjonsstøtte fra Staten.

Nærmere 40 norske produksjoner kommer trolig til å ha premiere i 2011, og over halvparten har blitt til utelukkende med private investorer.

Av de 21 filmene som kommer på kino før sommeren, har 13 blitt til på tross av de statlige filmkonsulentenes «nei», får Dagbladet opplyst av Norsk Filminstitutt.

Lengst av alle har trolig Geir Greni (40) gått. Han tok opp to millioner kroner i lån i sparebanken sin, for å realisere «Umeå4Ever», som har kinopremiere 1. april.

- Heller SM - Å lage film uten offentlig produksjonsstøtte var ikke noe jeg ønsket meg. Jeg kan gå med på å eksperimentere med SM liksom, men der går grensa, sier regissøren, produsenten, manusforfatteren og trebarnsfaren lattermildt.

Totalt har filmen et budsjett på rundt tolv millioner kroner. Da Greni etter mange runder med de statlige filmkonsulentene og de regionale filmsentrene skjønte at han ikke kom til å få finansene på plass til opptaksstart i fjor, tok han det dramatiske valget:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer