Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lånte 2 mill. i sparebanken for å lage denne filmen

Norske regissører satser liv og lemmer på at publikum strømmer til kinoene i vår.

SATSER LIV OG LEMMER: Regissør Geir Greni har tatt opp millionlån for å bli spillefilmregissør. Her fra innspillingen av «Umeå4Ever» med skuespiller Jon Skolmen.
SATSER LIV OG LEMMER: Regissør Geir Greni har tatt opp millionlån for å bli spillefilmregissør. Her fra innspillingen av «Umeå4Ever» med skuespiller Jon Skolmen. Vis mer

Når «Tomme Tønner 2» hadde premiere rett etter nyttår og «Svarte får» denne uka, er det bare de første i en lang rekke nye, norske filmer som er laget uten produksjonsstøtte fra Staten.

Nærmere 40 norske produksjoner kommer trolig til å ha premiere i 2011, og over halvparten har blitt til utelukkende med private investorer.

Av de 21 filmene som kommer på kino før sommeren, har 13 blitt til på tross av de statlige filmkonsulentenes «nei», får Dagbladet opplyst av Norsk Filminstitutt.

Lengst av alle har trolig Geir Greni (40) gått. Han tok opp to millioner kroner i lån i sparebanken sin, for å realisere «Umeå4Ever», som har kinopremiere 1. april.

- Heller SM - Å lage film uten offentlig produksjonsstøtte var ikke noe jeg ønsket meg. Jeg kan gå med på å eksperimentere med SM liksom, men der går grensa, sier regissøren, produsenten, manusforfatteren og trebarnsfaren lattermildt.

Totalt har filmen et budsjett på rundt tolv millioner kroner. Da Greni etter mange runder med de statlige filmkonsulentene og de regionale filmsentrene skjønte at han ikke kom til å få finansene på plass til opptaksstart i fjor, tok han det dramatiske valget:

Å låne resten av pengene i Sparebanken Møre, med sikkerhet i leiligheten hans i Oslo.

- Det er jo sånn da, at jeg har noe så dumt som et kall. Jeg tuller ikke når jeg sier jeg skulle ønske jeg slapp å lage film, men jeg har liksom ikke noe valg. Mister jeg leiligheten min, vet jeg hvertfall hvorfor jeg gjorde det, rasjonaliserer 40-åringen, som har 17 års fartstid i den norske filmbransjen og et stort antall kortfilmer bak seg.

Morsarv Han understreker at mange flere enn ham han investert i filmen - både skuespillere og stab, og tekniske leverandører. Om alle får igjen pengene sine, avhenger av en ting.

- Rumper på kinosetene, som de sier i USA.

«På bølgelengde» er en annen av vårens komedier som er «laget på pur vilje», som regissør og produsent Frode Nordås sier det.

- Pur vilje, dugnadsånd og morsarven. Jeg hadde jobba i et år med å finne en produsent da jeg skjønte at det var bedre å bruke tida på å filme, sier Nordås. Og i og med at jeg hadde sparepenger og arv på konto,  bestemte jeg meg for heller å produsere filmen selv.

- Må regne med tap Direktør Nina Refseth i Norsk Filminstitutt er glad for at det lages mange norske filmer, men at filmskaperne må være forberedt på å gå på tap.

- Det er lov å satse, men man bør være klar over at man tar en risiko. Noen kommer til å gå på ordentlige tap. Spørsmålet er om filmene får reell nasjonal kinodistribusjon, og hvor mange som til sjuende og sist kommer til å se dem, sier hun.

- Det er leit når noen taper pengene sine, men de som har talent og stayerevne kommer gjerne tilbake, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media