Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

«Alt jeg hittil har gjort er ikke annet enn masturbasjon»

For 50 år siden døde den store Giacometti. Harald Flor trekker fram sterke minner fra sveitseren.

ALBERTO: Alberto Giacometti, her fotografert i 1962, utviklet seg i sin samtid til å bli en av de store innenfor skulptur, og i år er det femti år siden han døde, men hans kunst lever og ånder nesten bedre enn noensinne. Foto: NTB SCANPIX
ALBERTO: Alberto Giacometti, her fotografert i 1962, utviklet seg i sin samtid til å bli en av de store innenfor skulptur, og i år er det femti år siden han døde, men hans kunst lever og ånder nesten bedre enn noensinne. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Alberto Giacometti var kanskje den mest utpregete outsideren innenfor det 20. århundres kunst. Hans signatur ble nesten ensbetydende med skulpturer av kroppslig radmagre figurer. Ja, reduksjonen av legemlige volumer gikk så langt, at de knadde karakterene i bronse ble sett som symboler på både konsentrasjonsleirenes martrete mennesker og eksistensiell ensomhet.

Nære venner av kunstneren - som Jean Genet og Jean-Paul Sartre - fortolket verkene innenfor litterære rammer og en filosofisk horisont. På Samuel Becketts innstendige oppfordring laget Giacometti det nakent sprikende treet i gips, som utgjorde hele scenografien til urpremieren på «Men vi venter på Godot» i 1961.

Ensomhet

Et halvt hundre år etter hans bortgang er kunstnerskapet løsrevet fra funksjonen som samtidsdiagnose, der temaet ensomhet binder skulptur og maleri til alt for bokstavelige fortolkninger. De utstråler en betvingende autoritet på billedkunstneriske premisser, som knytter an til noen av de viktigste forgjengere og perioder i kunsthistorier.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) etter tilbudsperioden når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?