Støtte: Fedre som oppdager feminismen idét de får døtre må få støtte fra feminister, mener Opsahl. Foto: Kathy Willens / AP / NTB Scanpix
Støtte: Fedre som oppdager feminismen idét de får døtre må få støtte fra feminister, mener Opsahl. Foto: Kathy Willens / AP / NTB ScanpixVis mer

«Bra, bedre, best»-feminister?

Bedre sent enn aldri, pappafeminister. Hjertelig velkomne skal dere være!

Meninger

Jeg leste Krisine Solvins åpne brev til pappafeministene i forrige uke. Solvin gir et interessant perspektiv på det å vise engasjement utover sin egen nesetipp. Det kan være nyttig å være oppmerksom på dette perspektivet. Likevel fikk jeg en bismak i munnen. Inntrykket jeg satt igjen med var at pappafeministenes innsats ikke var bra nok - eller i alle fall at innsatsen ikke kom tidlig nok.

Om folk kaller seg feminister, ekvivalister eller noe helt annet: Bedre sent enn aldri. Hjertelig velkomne skal dere være!

Det er langt viktigere at man står sammen som meningsfeller mot et felles mål enn å kategorisere hverandre inn i «bra, bedre, best»-feminister.

I etterkant av Solvins innlegg kom jeg over andre innspill på hvordan Solvin kunne forstås. Man var ikke ute etter pappaene som hadde fått en vekker for hva seksualisering og objektifisering av samfunnet kan ha for enkeltpersoner. Meningen var å kommentere den voldsomme oppmerksomheten en mann fikk for å gi uttrykk for holdninger som hadde blitt fremmet av kvinner i lang tid. Holdninger som kvinner har mottatt trusler og hets for.

Det handler altså om hvordan samfunnet reagerer forskjellig på offentlige uttalelser fra kvinner og menn. I hvilken grad dette skjer har jeg ingen empiri på. Men det er i alle fall slik det oppleves for mange.

Jeg kjenner på det selv når jeg nå eksponerer mine meninger i offentligheten. Og jeg synes det er et interessant poeng hvis en kvinne blir stemplet som «[e]n sutrete priviligert 23 år gammel jente» (som Solvin blir i kommentarfeltet), mens menn blir forherliget for det samme standpunktet.

Følg debatten videre på Twitter og Facebook

Men dette er kritikk mot samfunnet. Ikke av pappafeministen som plutselig opplevde sammenhengen mellom økende seksualisering i samfunnet og et menneskes opplevelse av seg selv og sitt menneskeverd på nært hold. De som ser og forstår denne sammenhengen må oppleve at de får støtte - især av oss andre som også tenker og føler det på samme måte.

Ikke vet jeg om dette er hva Solvin egentlig mente med sitt innlegg, men jeg håper det. I mine øyne bør vi heie frem både pappafeminister, mammafeminister og alle andre som mener at mennesker burde behandles som mennesker og ikke som objekter.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.