«Demokratiet e for all»

Veien fra ytre venstre til ytre høyre er kort. Nå har selv Ola Uteligger (altså Hans Rotmo) begynt å hetse de svakeste i samfunnet.

HELOMVENDING: Nå har selv Ola Uteligger (altså Hans Rotmo) begynt å hetse de svakeste i samfunnet, skriver Trine Skei Grande. Foto: Tom E. Østhuus
HELOMVENDING: Nå har selv Ola Uteligger (altså Hans Rotmo) begynt å hetse de svakeste i samfunnet, skriver Trine Skei Grande. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Kjære Henrik WergelandDu skull ha vært her noSå mange kjem te Norges landMed ulik rase og troMange kloke, uredde folkMange torturert og slått»

Rotmos sosiale engasjement skinner gjennom i sangtekstene hans. Hans alter ego, Ola Uteligger, ble et folkelig og vokalt talerør for de mest utstøtte gruppene i det norske samfunnet. Sangen «Brev til Henrik Wergeland» var en hyllest til Wergelands inkluderende samfunnsånd, og hans kamp for å fjerne en av de største skamplettene på den norske grunnloven av 1814 - den såkalte jødeparagrafen. Det var da.

Det siste året har tonen vært en annen. Teksten «Vi fra andre»(2012) og «Svarte telt» (2014) er rasistiske. I Dagbladet i går formidles tekster som: «Asylsøkeran kryr som lopp og lus». I fjor tok han for seg folk fra «fjerne himmelstrøk» som «lukter hasj og løk». I nye tekster raljerer han over fattige mennesker fra andre land. Det er ytringsfrihet i vårt lille land, og Rotmo er i sinn fulle rett til å spre sine grumsete holdninger. Men fordommer kan møtes med kunnskap. Fordommer gir oss gruppetenkning, kunnskap gjør det mulig å se hver og en av våre nye landsmenn som et enkeltindivid som er ansvarlig for sine egne handlinger. Kunnskap forteller oss at innvandrerne i Norge kommer fra et utall land og har bakgrunn fra en mengde forskjellige livssyn. De fleste kommer fra EØS-land og hjelper oss med å utføre arbeidsoppgavene vi mangler folk til selv. Mange andre er her fordi de har flyktet fra nød eller undertrykkelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer