Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

«Den perfekte julegave»

Ordfører i Lindesnes kommune, Janne Fardal Kristoffersen, må ta sin del av ansvaret.

KORRIGERING: - For 2012 og 2013 har Lindesnes kommune til sammen mottatt ca. 60 millioner i inntekter fra eiendomsskatt. 23 millioner er brukt til betaling av underskudd fra -08, 13 millioner avsettes til fond og 6 millioner er brukt til taksering, skriver lokalpoltikerne, og korrigerer sittende ordfører i Lindesnes kommune. Foto: Fred Arthur Asdal
KORRIGERING: - For 2012 og 2013 har Lindesnes kommune til sammen mottatt ca. 60 millioner i inntekter fra eiendomsskatt. 23 millioner er brukt til betaling av underskudd fra -08, 13 millioner avsettes til fond og 6 millioner er brukt til taksering, skriver lokalpoltikerne, og korrigerer sittende ordfører i Lindesnes kommune. Foto: Fred Arthur Asdal Vis mer
Debattinnlegg

Som henholdsvis ordfører og økonomisjef og rådmann i Lindesnes kommune fra 1999 til 2011 finner vi det nødvendig å kommentere og korrigere opplysninger som ordfører Janne Fardal Kristoffersen har omgitt seg med i media i den seinere tid, blant annet hennes uttalelse i Dagbladets nettutgave 3. desember, der hun uttaler «å fjerne eiendomsskatten blir den perfekte julegave». Lindesnes kommune hadde ved utgangen av 2007 ca. 13 millioner kroner på fond til å dekke eventuelle tap i finansmarkedene. Disse midlene ble brukt i -08, slik at det reelle underskuddet etter -08 var ca. 27 millioner og ikke 40 millioner, som det står i artikkelen. Kommunen gikk med overskudd både i -09 og -10, slik at da hun overtok som ordfører høsten 2011 var underskuddet redusert til ca. 23 millioner. Videre uttaler ordføreren «I etterpåklokskapens navn ble det investert for mye, økonomistyringen var ikke god nok og i tillegg fikk vi finanskrisen». Hun opplyser ikke 3. desember at hun var kommunens varaordfører fra 2003- 2011 og stemte for alle store investeringer i denne perioden. Hun må selvfølgelig få lov til å mene at økonomistyringen ikke var god nok, men som sentralt plassert politiker må også hun være med og ta sin del av ansvaret.

Størst oppmerksomhet vekker muligens hennes uttalelser om «vi har faktisk ikke kuttet i en eneste tjeneste i forbindelse med å fjerne eiendomsskatten.» Dette medfører ikke riktighet. For eksempel var kommunens bibliotek og kulturtorv publikumsstengt i åtte uker sist sommer. I tillegg kan nevnes at vedlikeholdsetterslepet på kommunens veier og eiendommer har økt betydelig de siste åra.

For 2012 og 2013 har kommunen til sammen mottatt ca. 60 millioner i inntekter fra eiendomsskatt. 23 millioner er brukt til betaling av underskudd fra -08, 13 millioner avsettes til fond og 6 millioner er brukt til taksering. De resterende 18 millionene er brukt til drift. Kommunen fikk ekstra store statlige overføringer i 2012. Disse viktige opplysningene kunne med fordel vært nevnt av ordføreren i sine uttalelser til media da det hadde bidratt til et mer fullstendig bilde av situasjonen. For framtida er det å håpe at ordføreren kan være mer presis og utfyllende med fakta enn det som leserne av Dagbladets nettartikkel av 3.12 kunne få inntrykk av.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media