MOT SAMMENSLÅING: «Sosialismens grunnverdier bygger på rettferdig fordeling, frihet og demokrati. Et samfunn uten likestilling vil ikke være et demokratisk samfunn, på samme måte vil heller ikke et samfunn kunne bli grønnere om det ikke bygger på det røde», skriver SU-medlem Bjørke, og er uenig med Solhjell i en sammenslåing med Miljøpartiet de grønne. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MOT SAMMENSLÅING: «Sosialismens grunnverdier bygger på rettferdig fordeling, frihet og demokrati. Et samfunn uten likestilling vil ikke være et demokratisk samfunn, på samme måte vil heller ikke et samfunn kunne bli grønnere om det ikke bygger på det røde», skriver SU-medlem Bjørke, og er uenig med Solhjell i en sammenslåing med Miljøpartiet de grønne. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

«Det er riktig at SV og MDG slår seg sammen»

Jeg er sterkt imot å bruke tid på å ofre oss for et ikke-sosialistisk miljøparti som sier tja til det meste og uten solide grunnprinsipper.

Debattinnlegg

Jeg rekker ikke en gang å sette kaffen i vrangstrupen da jeg tidlig i dag leser overskrifter i nettavisene om at SV bør slå seg sammen med MDG. Ordene er en lite overraskende uttalelse fra Bård Vegar Solhjell, men setter likevel i gang tankeprosessen om hva søren vi driver med i SV. Hva nestlederen vår driver med.

Solhjell ble overbevist i valgkampen om at eneste redning for SV og MDG er å slå sammen partiene. Miljø pluss miljø er lik mer miljø. I en valgkamp som bar preg av for mye miljø og for lite rettferdighet ser dette regnestykket helt feil ut for meg. Solhjell går bort fra alle sosialismens grunnverdier når han ønsker sammenslåing med et parti som viker bort fra selve grunnlaget i politikken og motsetningene mellom venstre- og høyreside.

Sosialismens grunnverdier bygger på rettferdig fordeling, frihet og demokrati. Et samfunn uten likestilling vil ikke være et demokratisk samfunn, på samme måte vil heller ikke et samfunn kunne bli grønnere om det ikke bygger på det røde. Et SV uten sosialisme er et SV uten sjel. Om Solhjell er villig til å selge partiet sitt til et ikke-sosialistisk miljøparti, ja så er han også villig til å selge sjela til SV.

SV var ikke mange stemmene unna å havne under sperregrensa den 9. september. Etter min mening har det en sammenheng med et ensidig grønt fokus i valgkampen. I Sosialistisk Ungdom gjorde vi det annerledes. Vi gikk til valg på respekt for yrkesfag og framtidas arbeidsfolk, på kampen mot vold og voldtekt mot kvinner og for gode kollektivtilbud til ungdom. Dette er saker som representerer sosialisme, likestilling og miljø, og som er konkrete nok til å angå folks hverdag. Resultatet ble at mens SV tok imot nye medlemmer etter valgnederlaget, vervet SU dem underveis i valgkampen.

Vårt prosjekt bør være å bygge et sosialistisk folkeparti nedenfra, et parti som kjemper for arbeidsfolks rettigheter, for likestilling og for klimaet. Jeg er sterkt imot å bruke tid på å ofre oss for et ikke-sosialistisk miljøparti som sier tja til det meste og uten solide grunnprinsipper. Resultatet av to små partier vil med stor sannsynlighet ende opp som et enda mindre interesseparti. Om Solhjell så sterkt deler MDGs grunnsyn har han alt rett til det, men uten å dra hele partiet med seg ned.

Målet for SV må være å skape et bredt parti for folk flest, ikke et enda mer innsnevret parti for kultureliten på Grünerløkka.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.