«Du bør voldtas»

Vi snakker mye om kvinnesyn i andre kulturer og religioner. Det er på tide at vi tar et oppgjør med kvinnesynet vi finner blant norske nettroll.

GROV NETTHETS: «Ideen om at voldtekt ikke nødvendigvis er en grusom kriminell handling, men tvert imot kan være en legitim straff for en viss type kvinner vitner om et kvinnesyn vi pleier å tro vi for lengst er kvitt», skriver kronikkforfatter Finstad Berg. Bildekollasj: Magnus Forsberg
GROV NETTHETS: «Ideen om at voldtekt ikke nødvendigvis er en grusom kriminell handling, men tvert imot kan være en legitim straff for en viss type kvinner vitner om et kvinnesyn vi pleier å tro vi for lengst er kvitt», skriver kronikkforfatter Finstad Berg. Bildekollasj: Magnus ForsbergVis mer
Debattinnlegg

Dokumentaren «Kvinne, jeg hater deg» som ble vist onsdag på TV2 har igjen satt fokus på den hetsen og de truslene kvinner i offentligheten utsettes for. Kvinnelige politikere, journalister, debattanter og akademikere får beskjed om at de er horer, at de er stygge fitter og om hvordan vilt fremmede menn skal pule dem. Kvinner hetses og trues til taushet. Det er et alvorlig demokratisk problem når hetsen blir så grov og omfattende at prisen for å delta i debatter føles for stor. Det svekker kvinners mulighet til å delta i samfunnsdebatten. Det begrenser kvinners frihet til å ytre seg. Og det fratar samfunnet mange viktige stemmer. Også menn i offentligheten utsettes for hets og sjikane. Men det er én ting som gjør hetsen mot kvinner annerledes. Den er i veldig stor grad seksualisert. Detaljerte skildringer om hva en eller annen anonym mann har lyst til å gjøre med underlivet ditt. Teorier om at hvis den kvinnelige debattanten hadde fått en real kuk i kjeften, hadde hun lært seg å holde kjeft. Seksualiserte drapstrusler. Og den evige klassikeren: Du burde voldtas.

De holdningene til seksualisert vold som kommer fram i kommentarfelt, hatske e-poster og facebookinnlegg er direkte skremmende. Kvinner som deltar i offentlige debatter bør voldtas for sine meninger. Når kvinner tar opp kontroversielle temaer, fortjener de å bli voldtatt. Feminister som snakker om antirasisme eller innvandringspolitikk burde gruppevoldtas av en gjeng innvandrere, så de lærer konsekvensene av sin egen politikk. I netthaternes hoder er voldtekt en legitim straff for å fronte meninger de er uenige i. Av en eller annen grunn har «Du bør voldtas» blitt deres naturlige svar når kvinner skriver noe de finner provoserende. I stedet for å møte uenighet med argumenter, møter de det med trusler.

Hva sier det om disse mennenes syn på voldtekt? At kvinner som tror de er noe og som stikker seg fram bør jekkes ned gjennom voldtekt? At voldtekt er et middel til hevn? At enkelte damer fortjener å bli voldtatt? For disse mennene er voldtekt et maktmiddel. Det er et våpen for å få kvinner til å holde kjeft. Tanken om at jenter kan gjøre seg fortjent til å bli voldtatt finnes i ulike varianter. Om jenter drikker for mye, flørter for mye eller går i for kort skjørt kan de «takke seg selv» når en gutt ikke klarer å «styre seg». Og nå kan vi også gjøre oss fortjent til å bli voldtatt gjennom å fronte våre meninger i media. Dette handler om noe så gammelfeministisk som kvinnesyn. Synet på kvinnen som seksuelt tilgjengelig objekt lever tydeligvis i beste velgående. Ideen om at voldtekt ikke nødvendigvis er en grusom kriminell handling, men tvert imot kan være en legitim straff for en viss type kvinner vitner om et kvinnesyn vi pleier å tro vi for lengst er kvitt.

Vi snakker mye om kvinnesyn i andre kulturer og religioner. Det er på tide at vi tar et oppgjør med det kvinnesynet vi finner blant norske nettroll. Vi vinner aldri kampen mot voldtekt så lenge noen kvinner «fortjener å bli voldtatt».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.