FRARØVET SAMFUNNSGODER: «Hvis kontantstøtten skulle kuttes ned med en gang polakkene krysser Norges grense, vil dette rett og slett være et landeveisrøveri», skriver Malinovsky.  Illustrasjonsfoto: Berit Roald/Scanpix
FRARØVET SAMFUNNSGODER: «Hvis kontantstøtten skulle kuttes ned med en gang polakkene krysser Norges grense, vil dette rett og slett være et landeveisrøveri», skriver Malinovsky. Illustrasjonsfoto: Berit Roald/ScanpixVis mer

«Eksport» av kontantstøtte til Polen

Også de polske arbeiderne bør få godene i samfunnet de bidrar i.

Debattinnlegg

NRKs Dagsrevy 17.02. tok opp såkalt «eksport» av kontantstøtten til Polen. Innledningsvis ble det opplyst at av 900 familier som i 2014 mottok støtten i utlandet, var «70 prosent i Polen», altså 630 familier. Men seinere i reportasjen hevdes det at det likevel er «900 familier i Polen». Kan NRK bestemme seg snart?

Det er ganske frekt av NRK å kalle en lovfestet ytelse for «eksport». Ordet «eksport» insinuerer at det er en «norsk vare» som forsvinner sporløst og presenteres som et rent tap for Norge. Solveig Horne uttalte under sendingen at Polen var et «lavkostnadsland». Det er synd at en norsk minister kompromitterer seg slik i beste sendetid. Jeg anbefaler Horne å ta en tur til Polen for å oppdage at i «lavkostlandet» koster biler, bensin, klær, sko, elektronikk, data, foto, legebesøk, vaskepulver, møbler, bøker og hundrevis andre varer omtrent like mye som i Norge. Nylig var jeg hos en privat ortoped og konsultasjonen kostet kr 760,-, mens to MR-bilder kostet kr 4.100,-.

Polakkene har det fra før ikke lett her i landet. Altfor mange av dem har opplevd sosial dumping, rasisme, lønns- og overtidssvindel, ubetalte feriepenger, manglende arbeidskontrakter, ofte nedverdigende boforhold eller invalidiserende arbeidsulykker. Å snakke morsmålet i ubetalt lunsjpause kan for noen bety oppsigelse. Nå skal de i tillegg straffes for at de har kone og unger i hjemlandet. Vil de få dyppet lillefingeren i det norske honningsfatet, blir de nødt til å hente dem til Norge.

Solveig Horne bør også reflektere over at kvinnene og barna blir sterkt preget av atskillelsen. Familiene er sammen kanskje én eller to ganger i året. Skilsmisser, brudd i forhold, oppløsning av familier, barn som havner på skråplanet er ikke sjeldent prisen de betaler for å ønske seg et bedre liv i Polen. For disse familiene blir norsk kontantstøtte en fattig kompensasjon for alle de ulempene ved det traumet å måtte oppholde seg i to land - i årevis. Disse ytelsene brukes ofte til dekning av reiseutgifter til Norge, betaling for barnepass, barnas aktiviteter, gode klær og sko, lærebøker eller legeutgifter. Men ingen penger kan veie opp for et ekteskap uten mann, og en barndom uten far.

Norge nyter godt av å ha de ca. 150 000 polakkene. Gjennom sitt forbruk skaffer de nordmenn arbeidsplasser, holder renten nede og skaper økonomisk vekst. Polakkene bidrar på alle felt i samfunnet. Hvis kontantstøtten skulle kuttes ned med en gang de krysser Norges grense, vil dette rett og slett være et landeveisrøveri.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.