«Engster meg, hva faen kommer til å skje?»

Fjorten år gamle Ragnhild Embla Helsengreen satt ved skolepulten og jobbet med en heldagsprøve i åttende klasse da hun ble hentet av barnevernet. Et år senere ble hun funnet død - et av Norges yngste overdoseofre.

PIKEN MED PERLEØREDOBBENE: Død av overdose, 15 år gammel. Ragnhild Embla Helsengreen gledet seg til å konfirmere seg. Hun rakk aldri å begynne i 10. klasse. Hvorfor? Siren Henschien forsøker i den nye boka «Hun ville jo ikke dø» å gi noen svar. Foto: Solveig Lobben
PIKEN MED PERLEØREDOBBENE: Død av overdose, 15 år gammel. Ragnhild Embla Helsengreen gledet seg til å konfirmere seg. Hun rakk aldri å begynne i 10. klasse. Hvorfor? Siren Henschien forsøker i den nye boka «Hun ville jo ikke dø» å gi noen svar. Foto: Solveig Lobben Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jenta med perleøredobber og fløyelsbånd i håret preget mange avisforsider etter at hun døde 31. juli 2010. Daværende barneminister Audun Lysbakken (SV) lovet skreddersøm for barn som staten tar ansvar for fordi fagfolk mener barnets foreldre ikke klarer oppgaven. Hvem skal nå ferdigstille stortingsproposisjonen som skal sikre at våre mest sårbare barn får livsviktig hjelp i tide? Det haster å få en barneminister som kan gjennomføre den største reformen i barnevernet i vår generasjon. Det er på høy tid. Hvert år øker antall henvendelser til barnevernet, og nesten 50.000 barn får tiltak fra barnevernet.

Ragnhild er et av mange barn som ikke fikk nok hjelp tidsnok. I forrige uke slo Helsetilsynet fast at 40 av 44 kommuner sviktet barnevernsbarn i 2011. «Sviket er at man har sett barna, noen har meldt fra, men de har ikke fått skikkelig hjelp,» sier direktør Lars E. Hanssen i Helsetilsynet til Aftenposten. Bekymringsmeldinger blir ikke fulgt opp, barna blir ikke hørt, tiltak blir ikke evaluert.

Ragnhild skrev dagbok. Hun forteller hvordan hun opplevde forandringen fra å være en aktiv og populær fjortenåring i en av Bergens mest velstående bydeler, til å bli et barnevernsbarn som ble flyttet sju ganger på 16 måneder fordi fagfolk fant at foreldrene var ute av stand til å gi henne nødvendig omsorg. «Engster meg, hva faen kommer til å skje?» Spør Ragnhild etter at hun ble skilt fra småsøsknene sine og plassert på et akuttmottak for ungdom der Bergens Tidende avslørte at en av ungdommene dyrket cannabis på rommet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer