«Enten i hodet eller beina»

Argumentet om at gymkarakteren trengs som moralsk støtte for de skolesvake gutta, holder ikke vann i møte med fakta.

Oslo, 20050610. Steinerskolen på Hovseter. Elever i klasserom og skolegård.
Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet


Ferdig behandlet av fotograf
Oslo, 20050610. Steinerskolen på Hovseter. Elever i klasserom og skolegård. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Ferdig behandlet av fotograf Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Gymfaget er et stadig tilbakevendende tema. Det skyldes gjerne en bekymring om at barn i dag er særlig inaktive (noe som bare delvis er riktig), og deretter den vanlige slutningen at dersom det finnes et samfunnsproblem, kan det løses gjennom å fikle litt på knottene i skolesystemet.

De aller fleste elevene deltar i dag i de fysiske aktivitetene på skolen. Det kan selvsagt stilles spørsmål ved om det er mange nok av dem. Men vi vet også at en god del faller utenfor: de som ikke er gode i idrett, eller av ulike grunner sliter med egen kropp, og så videre. Alle som har gått på en ungdomsskole har opplevd fenomenet.

Et mulig tiltak for å få disse med er å fjerne karakteren, og dermed slippe vurderingssituasjonene disse elevene opplever som ydmykende, og i tillegg kunne gjøre opplegget mer lystbetont og orientert rundt elevenes ønsker, i stedet for lærerens behov for å teste bestemte kompetanser.

Et av argumentene som kommer opp for å beholde karakteren er at dette er å gjøre flinke jenter en tjeneste, mens vi fratar «problemguttene» en mulighet til mestring. Ideen er eldgammel: Det finnes et skille mellom dem som er fysisk aktive, utagerende bøllegutter og flinke i sport, og de som er intellektuelle nerder uten muskler. Dessuten: Gutter er gode i sport, jenter er gode til å tenke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer