VURDERER NYE RETNINGSLINJER: BBC-profilen Jimmy Saviles overgrep mot barn i England har fått NRK til å vurdere å bruke politiattest ved ansettelse til stillinger hvor de har med barn å gjøre. AP Photo/Lewis Whyld/PA Wire/NTB Scanpix
VURDERER NYE RETNINGSLINJER: BBC-profilen Jimmy Saviles overgrep mot barn i England har fått NRK til å vurdere å bruke politiattest ved ansettelse til stillinger hvor de har med barn å gjøre. AP Photo/Lewis Whyld/PA Wire/NTB ScanpixVis mer

«Helter» på TV bør ha politiattest

Marerittet for TV-bransjen er å gjøre en som har ødelagt andres liv til en helt.

BBC-profilen Jimmy Saviles overgrep mot barn i England har fått NRK til å vurdere å bruke politiattest ved ansettelse til stillinger hvor de har med barn å gjøre. Det er bra, men det er et enda viktigere område som er overmodent for politiattest i TV-sammenheng. Realitydeltakere kommer ut av mange programmer som barns helter, derfor bør slik bakgrunnssjekk også gjøres her.

En deltaker i en TV-serie får smake på det å være berømt, får oppmerksomhet og status - for en kortere periode. Det er viktig å tenke gjennom hvem vi gjør til «helter» på denne måten. Marerittet for TV-bransjen er å gjøre en som har ødelagt andres liv til en slik helt.

Følg oss på Twitter

De norske TV-kanalene arbeider gjennomgående seriøst med utvelgelse av deltakere. Jeg har de siste 15 åra bistått mange programmer i å velge ut og følge opp deltakere. Kanalene og produksjonsselskapene undersøker etter beste evne at deltakerne er egnet for deltakelse gjennom intervjuer og tester. Lenge har TV-bransjen selv ønsket å se potensielle deltakeres vandelsattest. Dette har politiet sagt nei til, fordi det ikke vurderes som «en viktig oppgave for politiet». Dette må revurderes.

ARTIKKELFORFATTER:  Hedvig Montgomery, psykolog
ARTIKKELFORFATTER: Hedvig Montgomery, psykolog Vis mer

En vandelsattest vil aldri være nok for å hindre overgrep. Det er det bare oppmerksomme voksne og respekt for barn som kan hindre. Men, vandelsattester kan hjelpe slik at vi ikke gjør straffedømte til helter - og dermed gir dem nye, lettvinte anledninger til overgrep.