Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

«Livet var festligere da de kristne fremdeles levde iblant oss»

Stian Bromark om den tvungne folkeutvekslingen mellom Hellas og Tyrika, som Fridtjof Nansen sto bak, der 1,6 millioner mennesker ble tvunget på flukt.

SPØKELSESBYEN: Kayakoy er den forlatte greske byen som ligger åtte kilometer fra Fethiye i Tyrkia der alle innbyggerne måtte flykte etter den gresk-tyrkiske krigen i 1923. Foto: NTB Scanpix
SPØKELSESBYEN: Kayakoy er den forlatte greske byen som ligger åtte kilometer fra Fethiye i Tyrkia der alle innbyggerne måtte flykte etter den gresk-tyrkiske krigen i 1923. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fra avstand ser ikke Kayaköy ut som en landsby, men som en forsømt kirkegård, med ruiner så langt øyet kan se. Ruinene var en gang noens hjem: et soverom med peis, et kjøkken med ovn, et jordtoalett, en hageflekk. Familiene hadde i tillegg et stykke jord til å dyrke mat i. Nede på sletta ble det dyrket tobakk. Regn ble samlet på de flate takene og ført ned langs husveggen, til en sisterne. Da grekerne ble tvunget til å dra, lot de så godt som alt bli igjen. Moren vasket rent, faren slukket flammene i peisen, ungene tok med seg yndlingslekene sine, og så gikk de ut av huset og låste døra etter seg. Kaffekoppene ble stående igjen på bordet.

Grekerne hadde hester, kanskje en ku de melket, noen høner så de kunne få egg, en katt for kosens skyld. Alt måtte bli igjen. Før 1923 ville det vært skyggefullt og smalt i disse trange gatene mellom husene, i dag er det solrikt, støvete og uutholdelig hett, selv om kalenderen sier at vi er i oktober. Hvis man ikke kjenner til historien, vil man kunne tro at ruinene er mange hundre år gamle. Vinteren er røff i dalen. Bygningene har eldes raskt.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?