SPØKELSESBYEN: Kayakoy er den forlatte greske byen som ligger åtte kilometer fra Fethiye i Tyrkia der alle innbyggerne måtte flykte etter den gresk-tyrkiske krigen i 1923. Foto: NTB Scanpix
SPØKELSESBYEN: Kayakoy er den forlatte greske byen som ligger åtte kilometer fra Fethiye i Tyrkia der alle innbyggerne måtte flykte etter den gresk-tyrkiske krigen i 1923. Foto: NTB ScanpixVis mer

«Livet var festligere da de kristne fremdeles levde iblant oss»

Stian Bromark om den tvungne folkeutvekslingen mellom Hellas og Tyrika, som Fridtjof Nansen sto bak, der 1,6 millioner mennesker ble tvunget på flukt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Fra avstand ser ikke Kayaköy ut som en landsby, men som en forsømt kirkegård, med ruiner så langt øyet kan se. Ruinene var en gang noens hjem: et soverom med peis, et kjøkken med ovn, et jordtoalett, en hageflekk. Familiene hadde i tillegg et stykke jord til å dyrke mat i. Nede på sletta ble det dyrket tobakk. Regn ble samlet på de flate takene og ført ned langs husveggen, til en sisterne. Da grekerne ble tvunget til å dra, lot de så godt som alt bli igjen. Moren vasket rent, faren slukket flammene i peisen, ungene tok med seg yndlingslekene sine, og så gikk de ut av huset og låste døra etter seg. Kaffekoppene ble stående igjen på bordet.

Grekerne hadde hester, kanskje en ku de melket, noen høner så de kunne få egg, en katt for kosens skyld. Alt måtte bli igjen. Før 1923 ville det vært skyggefullt og smalt i disse trange gatene mellom husene, i dag er det solrikt, støvete og uutholdelig hett, selv om kalenderen sier at vi er i oktober. Hvis man ikke kjenner til historien, vil man kunne tro at ruinene er mange hundre år gamle. Vinteren er røff i dalen. Bygningene har eldes raskt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn