«Livet var festligere da de kristne fremdeles levde iblant oss»

Stian Bromark om den tvungne folkeutvekslingen mellom Hellas og Tyrika, som Fridtjof Nansen sto bak, der 1,6 millioner mennesker ble tvunget på flukt.

SPØKELSESBYEN: Kayakoy er den forlatte greske byen som ligger åtte kilometer fra Fethiye i Tyrkia der alle innbyggerne måtte flykte etter den gresk-tyrkiske krigen i 1923. Foto: NTB Scanpix
SPØKELSESBYEN: Kayakoy er den forlatte greske byen som ligger åtte kilometer fra Fethiye i Tyrkia der alle innbyggerne måtte flykte etter den gresk-tyrkiske krigen i 1923. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fra avstand ser ikke Kayaköy ut som en landsby, men som en forsømt kirkegård, med ruiner så langt øyet kan se. Ruinene var en gang noens hjem: et soverom med peis, et kjøkken med ovn, et jordtoalett, en hageflekk. Familiene hadde i tillegg et stykke jord til å dyrke mat i. Nede på sletta ble det dyrket tobakk. Regn ble samlet på de flate takene og ført ned langs husveggen, til en sisterne. Da grekerne ble tvunget til å dra, lot de så godt som alt bli igjen. Moren vasket rent, faren slukket flammene i peisen, ungene tok med seg yndlingslekene sine, og så gikk de ut av huset og låste døra etter seg. Kaffekoppene ble stående igjen på bordet.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer