LEDER

«Mangfoldig eierskap»

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Regjeringen innfrir sakte, men sikkert sine «løfter» fra regjeringserklæringen. Fredag la næringsminister Monica Mæland fram en stortingsmelding om et «mangfoldig og verdiskapende eierskap». Der problematiseres statens eierskap i ulike selskaper, samtidig som regjeringen uttrykker ønske om å redusere dette. I første omgang ber regjeringen Stortinget om fullmakter til nedsalg i selskaper der staten ikke har en «særskilt begrunnelse» for sitt eierskap. Det gjelder selskaper som Entra, Cermaq, SAS, Flytoget og Mesta.

Dessuten ønsker regjeringen å redusere statens eierandel til 34 prosents eierskap i telegiganten Telenor og i Kongsberggruppen. En slik eierandel er tilstrekkelig for å sikre at hovedkontoret blir liggende i Norge. Det er neppe tilstrekkelig til å sikre hovedkontorfunksjon dersom Telenor skulle fusjonere med et annet teleselskap. Den reelle kontrollen vil derfor svekkes.

Regjeringens begrunnelse for nedsalg av statens eierandeler er at privat eierskap er bedre. «Private eiere har gjerne sterkere incentiver for effektiv drift og høy avkastning». De er ofte «bedre orientert i markedene». Det vil med private eiere normalt være «færre beslutningsledd». Og private eiere vil være mer motivert til å «ivareta egne eierinteresser.» Et annet mål med reduksjon av statlig eierskap er å skape et mer mangfoldig eierskap med større maktspredning.

Men hvor makten skal spres, er ikke like klart. Analytikere mener Telenor-aksjer vil bli kjøpt av utenlandske investorer. De kan framtre i ulike skikkelser, fra multinasjonale konserner til svære fond. Slike vil til forskjell fra den norske stat ikke representere det norske folk. Statoil-aksjer legges ikke ut for salg i denne omgang. Begrunnelsen er at selskapet trenger forutsigbarhet og langsiktige eiere.

Staten skal selvfølgelig ikke drive med alt. Staten har dessuten mange ulike roller. En opprydding i statens eierskap er derfor på sin plass. Men alle selskaper der staten har en betydelig eierandel sikrer staten del av verdiene som skapes. Det er pløyd mange milliarder kroner tilbake til samfunnet gjennom statlig eierskap. Det er også en side ved saken som ikke er helt uvesentlig. Det som er godt for selskapene er nødvendigvis ikke godt for det norske folk.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer