Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Nei, Media!»

Takket være dere i media, har jeg begynt å lide av sporadiske følelser av sympati for Anders Behring Breivik.

VIRKER MOTSATT: «Media legitimerer Breiviks kamp mot systemet,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Bjørn Langsem
VIRKER MOTSATT: «Media legitimerer Breiviks kamp mot systemet,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Jeg er en person med en noenlunde velfungerende fantasi, og er derfor i stand til å se forholdsvis eksplisitt for meg hvilket helvete som må ha funnet sted i Oslo og på Utøya 22. Juli i fjor. Men denne visualiseringsevnen viser nå, i kjølvannet av rettssakens mediedekning/-reaksjon, også sin bakside. Jeg ser for meg journalister og kringkastere, historikere og profesjonelle synsere, alle snublende over hverandre med fullkropps kaffeskjelve og skrekk i blikket, desperate etter å bevise ovenfor befolkningen at hvert eneste ord som faller ut av munnen til Breivik er ord verdig bare en idiot.

Jeg ser for meg den glinsende svettedråpen som triller ned fra panna og fester seg i snurrebarten på historikeren som ler nervøst mens han forklarer hvor komplett retardert Breivik må være for å tro at Frankrike praktiserte dødsstraff ved halshogging helt fram til 1960, en bommert på hele 17-21 år.

Jeg ser for meg den halvspiste pennen som drypper mer spytt enn blekk ned i notatblokka til journalisten som febrilsk prøver å finne så mange tvilsomme ord og fraser som mulig i referatene av Breiviks ymse utsagn, før avisa går til trykk.

Jeg ser for meg grammatikknazisten som sitter på et nettforum og tyr til sitt siste trumfkort etter en mer informert eller retorisk skolert debattant har skrubbet dassen med innleggene hans.

Hva er det dere gjør?

«Anders Behring Breivik er en taper slik som alle andre som har startet mislykkede bedrifter. Han er en idiot slik som alle andre som har droppet ut av videregående. Han er også kvisete, feig og selvopptatt, og alt han sier er grinete, hatsk og ulogisk.»

Hva er det dere gjør?

Dere legitimerer Breiviks kamp mot systemet, det er det dere gjør. Dere mater konspirasjonsteoretikere med en ammunisjonsmengde de bare kunne drømt om. I forsøket på å gjennomføre et godt gammeldags karaktermord - som jo er en elsket folkesport, men fullstendig unødvendig her da Breiviks handlinger åpenbart oppnår dette på egenhånd - har dere gått altfor langt. Den massive og kontinuerlige utdritingskampanjen har nådd et detaljnivå der vanlige mennesker begynner å kjenne seg igjen i deler av kritikken. Der man kjenner seg igjen, der føler man sympati.

Breivik har flere karaktertrekk og politiske meninger som meget få mennesker i dette landet deler. Men han har også trekk og meninger som deles av veldig mange, og som er helt legitime.

En artikkel som Dagbladets «Nei, Breivik!» trenger bare inneholde følgende ord: «77 uskyldige mennesker. Nei, Breivik!»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media