NY JOBB: Stein-Roger Bull sluttet som sjef for Nordisk Film ved årsskiftet og er i dag etablert bak glassveggen på sitt nye kontor i produksjonsselskapet NordicStories. I juli skal han imidlertid fullføre sitt store Nordisk Film-prosjekt, Mahler-konserten fra Tsjekkia. Foto: Terje Mosnes
NY JOBB: Stein-Roger Bull sluttet som sjef for Nordisk Film ved årsskiftet og er i dag etablert bak glassveggen på sitt nye kontor i produksjonsselskapet NordicStories. I juli skal han imidlertid fullføre sitt store Nordisk Film-prosjekt, Mahler-konserten fra Tsjekkia. Foto: Terje MosnesVis mer

«Norsk» Mahler-fest til hele TV-verdenen

Når 150-årsjubileet for Gustav Mahlers fødsel markeres med en stor internasjonal TV-konsert i Tsjekkia i juli, er både idé og regi norsk.

|||Festkonserten går direkte på tv i Norge og Tsjekkia på Mahlers fødselsdag, 7. juli. Søndag 11. vises den som opptak på den kresne, tysk/franske kulturkanalen ARTE, deretter på det nasjonale japanske tv-selskapet NHK.

- Det er stort å ha passert den høye terskelen til ARTE, som er medprodusent sammen med Nordisk Film, NRK, tsjekkisk TV og EuroArts, sier Stein-Roger Bull entusiastisk.

Idémaker
Den tidigere Nordisk Film-direktøren og produceren bak noen av NRK-TVs største bravader er idémaker og tv-regissør for det som Den Europeiske Kringkastingsunionen (EBU) betegner som den sentrale Mahler-feiringen i jubileumsåret 2010. I første uke av juli får de 330 innbyggerne i Mahlers fødelandsby, Kali?te i Tsjekkia, selskap av like mange tv-folk, sceneriggere og musikere, og på fødselsdagen inntas den spesialbygde utescenen av et stjernegalleri.

- Vi har med sangerne Anne Sofie von Otter (mezzosopran), Marita Sølberg (sopran) og Thomas Hampson (baryton), sier Bull, og fortsetter: - Med seg har de to kor på til sammen 120 sangere pluss 92 musikere i Mahler Chamber Orchestra, for anledningen dirigert av Manfred Honeck.

Konserten går på lufta i beste sendetid, tatt opp på tsjekkisk utstyr av et NRK-team på 20 personer, og seinere blir det dvd/BluRay av produksjonen.

Hvorfor norsk?
- Første og siste sats av Mahlers mektige annensymfoni åpner og avslutter konserten. Mellom dem får vi høre seks av de mest kjente sangene hans, sier Bull og stiller selv spørsmålet om hvorfor en nordmann skal blande seg opp i feiringen av den store østerrikske dirigenten og komponisten.

- Vi kan jo tenke oss hvilke reaksjoner det ville ha vakt om et tsjekkisk tv-team hadde kommet til Norge for å feire Grieg på den måten. Men tsjekkerne sier at de for det første aldri ville ha kommet på denne ideen selv, og for det andre at de aldri ville ha våget å sette den ut i livet. Kali?te har ingenting som tilsier et så digert arrangement, så vi må bygge alt fra bunnen av og bo i småbyene i nærheten, sier Bull.

«Naboen»
Et annet Bull-prosjekt, dansefilmen «Naboen» som han laget sammen med Jo Strømgren og med Leif Ove Andsnes i rollen som den pianospillende naboen til et ektepar på randen av skilsmisse, er også på vei ut i verden.

Den 20 minutter lange filmen vakte oppsikt da den ble vist på Midem i Cannes i januar og skal i løpet av høsten vises og konkurrere ved europeiske festivaler i bl a Praha, Amsterdam, Lucerne, hvor den er Gullrose-nominert, og Wien.

- Trangere økonomi hos tv-selskapene gjør at det tar eksepsjonelt lang tid fra de ser et program til de kjøper det for sending. Men «Naboen» er likevel en så spesiel produksjon at den kommer til ål bli vist i flere land, sier Stein-Roger Bull.

FEIRER MAHLER:  Anne Sofie Von Otter.
FEIRER MAHLER: Anne Sofie Von Otter. Vis mer