TI PROSENT: «Nesten 400 000 nordmenn tisser på seg», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB Scanpix
TI PROSENT: «Nesten 400 000 nordmenn tisser på seg», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB ScanpixVis mer

«Og hvordan er vannlatingen?»

Fastleger bør gjøre det til en vane å spørre personer i utsatt alder om urinlekkasje.

Meninger

Fire av ti leger synes det er vanskelig å snakke om inkontinens - til tross for at åpenhet er en forutsetning for behandling.

Tidligere i år publiserte Astella Pharma resultater fra en undersøkelse blant leger i Norden. Resultatene er oppsiktsvekkende og alarmerende.

Nesten 400 000 nordmenn tisser på seg, dermed snakker vi om en folkesykdom. Det kan ramme kvinner og menn i alle aldrer, men risikoen øker for begge kjønn etter 40-50 års alderen. For kvinner kan graviditet, overvekt og overgangsalder være utløsende. For menn er forstørret prostata den vanligste årsaken.

Vi som jobber tett på både fagmiljø og pasienter har lenge kjempet for åpenhet rundt urinlekkasje. En nordisk pasientundersøkelse fra 2012 bekreftet det vi har visst lenge; at det å tisse på seg er sterkt tabu- og skambelagt. Mange lider i stillhet og går glipp av hjelpen som finnes.

For det er hjelp å få! For mange innebærer riktig hjelp å gjenvinne kontroll over hverdagen. Vanlig inkontinensbeskyttelse finnes i alle størrelser og fasonger, fås på blå resept og kan være alt fra diskrete innlegg til buksebleier. Bekkenbunnstrening har vist seg effektivt for mange. Medisinering og operasjon kan også være alternativer, men for å få god informasjon om mulighetene kreves det åpenhet. Ifølge Pasientundersøkelsen ønsker åtte av ti personer med inkontinens at legen skal ta initiativ til å snakke om problemet.

Derfor er det paradoksalt og trist at leger er med på å gi næring til tabuene. Legen har enorm innflytelse som kunnskapsformidler og holdningsskaper, og det er alarmerende at nesten 40 prosent av de spurte legene oppgir at de synes det er vanskelig å snakke med pasienter om urinlekkasje. Det viser at vi ikke bare står overfor et helseproblem, men også et alvorlig kommunikasjonsproblem. Desto mer alvorlig blir det når vi vet at urinlekkasje kan være et tidlig symptom på prostatakreft, den hyppigste kreftformen blant menn i Norge. Tidlig diagnose kan redde liv.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Selv om vi ikke kan forvente oss at leger er tankelesere, må vi kunne forvente at helseplager som rammer nesten ti prosent av befolkningen står på dagsordenen. Her spiller fastlegen en viktig rolle som det første leddet i kontakt med helsevesenet. Fastleger bør derfor gjøre det til en vane å spørre personer i utsatt alder om urinlekkasje - like naturlig som det er å stille spørsmål om røykevaner og andre faktorer som er viktige for allmennhelsen.

Gevinsten ved åpenhet vil gi mange verdigheten tilbake, bekjempe tabuene og øke sjansen for raskere kreftdiagnoser. Det kan begynne med noe så enkelt som å spørre: «Og hvordan står det til med vannlatingen?»