«Sjeik Google»

Muslimske ungdommer er som alle andre ungdommer - de er på sosiale medier.

Meninger

Norske imamer må sette seg bak PC-skjermen for å komme i kontakt med ungdom som er i ferd med å gli inn i ekstreme miljøer.

Madina Institute og Islamsk Råd Norge hadde nylig invitert den velkjent amerikanske imamen, Sjeik Dr. Muhammad Al-Ninowy, til et seminar mot ekstremisme. Et av de viktigste poengene Sjeik Al-Ninowy la fram var at ungdommer blir egentlig ikke radikalisert i moskeene, men heller gjennom det han kalte for «Sjeik Google». Det er ingen tvil om at ungdommer disponerer mange timer på sosiale medier, som YouTube, Facebook og Twitter. Her forsøker muslimske ungdommer å lære om islam på egen hånd. Noen blir dessverre misledet og utvikler ekstreme tanker.

Journalisten Mah-Rukh Ali har tidligere skrevet om at imamer må ta opp emnet ekstremisme på moskeene oftere og at imamer må være synlige i debatter. Jeg er enig. Samtidig hjelper det ikke å møte ungdom bare på moskeen. Det er ikke stort oppmøte på moskeene. Flere islamske Facebook-sider på norsk har flere tusen medlemmer. De største moskeene i Norge har ikke så mange deltakere. Skal norske imamer nå muslimske ungdommer, må de på banen og engasjere seg i nettdiskusjonene for å vise hva Islam virkelig står for.

ILM - Islams lære og metode har over 3000 medlemmer på Facebook. Kommentarfeltene på vår Facebook side fylles ukentlig av spennende diskusjoner om religiøse- og politiske spørsmål. Vi bruker Facebook-siden bevist for å nå ut til ungdom. Alle er velkomne til å delta enten man er ateist, kristen eller buddhist. Vi har tro på at åpne diskusjoner kan føre mennesker nærmere sammen.

Imamene har en gyllen mulighet til å påvirke ungdom på en positiv måte via internett. Mange muslimer har inntatt imamenes rolle, deltatt i viktige diskusjoner, og tatt avstand fra all ekstremisme. Men hvor er imamene?

Mange imamer har vært usynlige i sosiale medier. Muslimske miljøer er nødt til å oppfordre imamene til å være aktive på nettet dersom de skal nå ungdommen.

Det forutsetter selvsagt at imamene tilegner seg grunnleggende lese- og skrive ferdigheter i norsk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.