I DET GRØNNE:  Norsk natur omgir skuespillere som Oscar Isaac i «Ex Machina». Filmen er et sjeldent eksempel på en internasjonal produksjon lagt til Norge. Foto: United International Pictures
I DET GRØNNE: Norsk natur omgir skuespillere som Oscar Isaac i «Ex Machina». Filmen er et sjeldent eksempel på en internasjonal produksjon lagt til Norge. Foto: United International PicturesVis mer

«Skutt» i norsk natur

«Ex Machina» er noe så sjeldent som en internasjonal film som er spilt inn i Norge. Natur, pålitelige folk og velfungerende infrastruktur fikk filmskaperne til å trosse de høye prisene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Med Harry Potter-stjerna Domhnall Gleeson i hovedrollen, den britiske kultbokforfatteren Alex Garland som regissør og et knippe meget gode anmeldelser i amerikansk presse er det med store forventninger science fiction-fansen trekker til «Ex Machina» på kino i helga.

Filmen får mye skryt for sin seriøse behandling av temaet kunstig intelligens, og spås forholdsvis høye besøkstall tross et beskjedent produksjonsbudsjett.

Men det kanskje mest spesielle med den britiske filmen, sett med norske øyne, er at om lag halvparten av scenene - og samtlige som foregår utendørs - er spilt inn i Valldal, en sidefjord til Hardangerfjorden.

Kunne utnyttet bedre Til tross for et høyt kostnadsnivå og fraværet av en insentivordning tilsvarende den som har gjort land som Island og Ungarn til ettertraktede filminnspillingssteder, brukte hele «Ex Machina»-staben og alle skuespillerne sommeren 2013 i det bortgjemte dalføret. Der er Juvet Landskapshotell, hytter, isbreer og fossefall blitt til eksotiske omgivelser på kinolerretet.Det er det norske selskapet Loopfilm som har tilrettelagt for det utenlandske filmcrewet i Norge.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn