«Starbucks-junkie»

Starbucks serverer ikke førsteklasses kaffe, men flytende godteri.

VALGMULIGHETER: «Kall meg gjerne «Starbucks-junkie», eller hva nå du vil, jeg bryr meg ikke. Jeg velger likevel å sette pris på valgmuligheter», skriver artikkelforfatteren. Det var lang kø kort tid etter at Starbucks åpnet på Oslo City. Foto: Hilda Nyfløt
VALGMULIGHETER: «Kall meg gjerne «Starbucks-junkie», eller hva nå du vil, jeg bryr meg ikke. Jeg velger likevel å sette pris på valgmuligheter», skriver artikkelforfatteren. Det var lang kø kort tid etter at Starbucks åpnet på Oslo City. Foto: Hilda NyfløtVis mer
Debattinnlegg

I dag åpnet Starbucks nr. 2 i Norge, men den første i selveste Oslo. Mange har store forventninger, mens andre håper at hele Starbucks går dunken i løpet av kort tid. Leser man kommentarfeltene i avisene, så er man ikke lenger bare født med ski på føttene, men også med kaffe i munnen.

Hva er så bra med Starbucks, eller hva er så gærent med det? Jeg liker Starbucks, ikke fordi de serverer førsteklasses kaffe, men fordi de serverer meget gode «kaffeholdige drikker». Det er presist det de er gode på, å servere «flytende godteri». Av noen kalt «søtt kliss», mens andre kaller det «fjortisdrikk». Vel, det er mye som er likt både av fjortiser og voksne, det forblir uansett spørsmål om smak og behag.

Det som kanskje slo meg mest i denne «kaffedebatten», er holdninger som kommer fram, som verken dreier seg om kaffe, Starbucks eller smaksløkene våre. Det er den pripne holdningen som følger med - vi kan best, vi vet best og alt annet er feil. Det er ingen plikt eller selvfølge å like Starbucks-drikker. Vi lever heldigvis også i et fritt land, hvor man kan blant annet velge selv akkurat hva man har lyst til å helle nedover ganen. Men når omtrent enhver person i avisdebattene påstår at de vet mye om kaffe, da må jeg le litt. Jeg har ingen forskingstall når det gjelder hvor mye befolkningen i Norge kan om kaffe, men å dra likhetstegn mellom forbruk, kvalitet og kunnskap er latterlig. Tim Wendelboe kan kaffe, og begrepet «nordic roast» eksisterer ikke uten grunn, men la oss være ærlige med hverandre. Mye av kaffen som serveres utenom Oslo eller storbyene er billig og overpriset skvip, som har stått timevis i en billig kaffekanne. Noen liker det og, og de må selvfølgelig få lov til det.

Mange trekker fram, at Starbucks betyr enda et bidrag i ødeleggelsen av lokale virksomheter og inntog av multinasjonale selskaper. De lokale små kafeene vil overleve ved siden av de store. De vil, hvis de forblir kreative og tilbyr et annerledes produkt. Hvis de hiver seg på «klagevogna», så vil de forsvinne. Starbucks kommer ikke til å overta kaffemarkedet i Norge. De kommer til å tilby et viss produkt, og de kommer til å tjene gode penger, men det samme vil også Kaffebrenneriet gjøre.

Kall meg gjerne «Starbucks-junkie», eller hva nå du vil, jeg bryr meg ikke. Jeg velger likevel å sette pris på valgmuligheter. Jeg vil besøke Tom Wendelboes kafé når jeg vil ha førsteklasses espresso, og jeg vil besøke Starbucks når jeg ønsker meg påfyll med «kaffeholdig drikk». Skål (med hva nå du vil) for valget!

Jaro Zlamal, student.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.