FORSTÅELIG: «I næringslivet legger man ikke møter til samme tid som en OL-femmil», skriver artikkelforfatteren om flytting av norsktentamen for Bieber-konsert. Foto: Miguel Medina / AFP / NTB Scanpix
FORSTÅELIG: «I næringslivet legger man ikke møter til samme tid som en OL-femmil», skriver artikkelforfatteren om flytting av norsktentamen for Bieber-konsert. Foto: Miguel Medina / AFP / NTB ScanpixVis mer

«Tough on education»

Utspillet mot at skoler flytter norsktentamen for Bieber er bare symbolpolitkk.

Leder av Møre og Romsdal FPU, Kristin Tørrisen, er i harnisk over at norsktentamene i Ålesund er flyttet på grunn av Justin Bieber-konsert og vil ta saken opp i kommunestyret for å hindre at noe slikt aldri kan skje igjen. Utspillet er en del av tendens der høyresiden utvider den velprøvde og vellykkete «tough on crime»-retorikken til å være tøff overfor alt som kan minne om kos og hygge i den norske skolen.

Alle er ikke like begeistret for Justin Bieber. Med en porsjon empati bør det likevel være klart at en Justin Bieber-konsert er en stor kulturbegivenhet for mange ungdommer. Den mest ihuga fansen har kjøpt dyre billetter og reiser fra hele landet for å oppleve konserten. Man ville ha trengt alle politimennene i et lite politidistrikt for å hindre dem i gjøre nettopp det. Pragmatiske skoleledere i Ålesund har tatt konsekvensen av dette og flyttet en viktig prøve til en dag der flere elever faktisk vil møte opp.

ARTIKKELFORFATTER:  Stian Nicolajsen, Bergen
ARTIKKELFORFATTER: Stian Nicolajsen, Bergen Vis mer

Tørrisen og alle andre med et minimum av kjennskap til fenomenet Justin Bieber vet at elevene heller ville ha skulket norsktentamen enn å gå glipp av konserten. Utspillet er derfor bare symbolpolitikk. Det skal statueres et eksempel om at skolen bare skal handle om hard læring. At en gruppe elever da går glipp en viktig prøve, får bli deres eget problem. I høyresidens skole skal elevene være disiplinerte, lære av en myndig lærer og testes jevnlig. Myke SV-tiltak som frukt, varme skolemat eller andre ting som minner om hygge for skolebarna og - ungdommene hører ikke hjemme i denne skolen. På samme måte som at en hard linje mot kriminelle ikke gir mindre kriminalitet, er det ingenting som tyder på at en slik skole faktisk gir mer kunnskap. Men på målingene kan det tyde på at begge deler trekker velgere.

I næringslivet legger man ikke møter til samme tid som en OL-femmil eller når Norge spiller kamp i fotball-VM, for dem som måtte huske det. I Nettavisen 02.03.11 sier daglig leder i «Siste Skrik» reklamebyrå at å se ski-VM gir så mye positiv energi at alle arbeidsgivere bør si ja til litt VM-skulking. Ungdomskulturen vises ikke samme respekt. Voksne menn løper som gale for å få den beste startposisjonen i Birkebeineren uten å bli beskyldt for å være hysteriske eller streng beskjed om å pelle seg tilbake på jobb. Når unge jenter løper for å stå nærmest Justin Bieber, blir det nærmest ropt på barnevernet.

Skolen er viktig, men Justin Bieber-konsert er faktisk viktigere enn én norsktentamen midtveis i semesteret.

Følg oss på Twitter