Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

«Vår arkitektur er holdningsløs»

Sa Lars Backer - vår første funksjonalist og modernist - nå får han sin biografi.

SKANSEN: Norges første funksjonalistiske bygning, tegnet av Lars Backer i 1927, revet i 1970, et smertelig inngrep i modernismens arkitektur. Foto: Ukjent
SKANSEN: Norges første funksjonalistiske bygning, tegnet av Lars Backer i 1927, revet i 1970, et smertelig inngrep i modernismens arkitektur. Foto: Ukjent Vis mer

Han var vakker. Begavet. Atletisk. Født i en betydelig kunstnerfamilie. Giftet inn i økonomisk velstand. Han hadde ikke noe valg. Han måtte lykkes. Og det gjorde han. Det finnes et bilde der han som unggutt klatrer til topps i en flaggstang. Et symbol på hans liv, både privat og profesjonelt. Selv om det ble kort. Han døde 38 år gammel i 1930 av blodforgiftning etter tannbetennelse. Vi snakker om Lars Backer.

Hvem var Lars backer? Spør mange. Sier vi Skansen Restaurant i Oslo, Norges første funksjonalistiske bygning fra 1927, skandaløst revet i 1970, er noen på sporet. Føyer vi til staselige Ekebergrestauranten fra 1929 som Oslo kommune og Norex Group skammelig lot forfalle, vil flere henge med. Også fordi Christian Ringnes fikk fortjent oppmerksomhet da han reddet den til ny storhet. Og blir Horngården, Oslos første skyskraper nevnt, betraktet som Backers mest fullendte verk, vil andre huske ham som Norges første funksjonalistiske arkitekt. Og en av de fremste. Men arkitektur har ikke vært allmennkunnskap.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?