STOREBROR SER OSS: I Moskva sitter Edgar Snowdon og sier at overvåkings-teknologien Orwell skrev om -  mikrofoner og toveisspeil -  er «fantasiløse og gammelmodige». Nå kan NSA finne ut hvilken type marmelade tante Agathe kjøpte i Solør i går. Selv britisk litteraturs mest fantasifulle forfatter hadde ikke forestillingsevne til å forutsi hvor lett det var for etterretningstjenestene, Google, fjesboka og andre lyttemonstre å invadere det den forrige generasjonen kalte privatsfæren. Foto: NTB Scanpix
STOREBROR SER OSS: I Moskva sitter Edgar Snowdon og sier at overvåkings-teknologien Orwell skrev om - mikrofoner og toveisspeil - er «fantasiløse og gammelmodige». Nå kan NSA finne ut hvilken type marmelade tante Agathe kjøpte i Solør i går. Selv britisk litteraturs mest fantasifulle forfatter hadde ikke forestillingsevne til å forutsi hvor lett det var for etterretningstjenestene, Google, fjesboka og andre lyttemonstre å invadere det den forrige generasjonen kalte privatsfæren. Foto: NTB ScanpixVis mer

«Vil du forstå Putin, les George Orwell»

George Orwell er lysbunten som sender ut idéer og begreper fra en novastjerne langt der ute - 65 år etter sin død.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

George Orwell ville gjøre politisk litteratur til en kunstart - og klarte det

Orwell har hatt et langt etterliv. Det ble igjen tydelig da internasjonale medier markerte sekstifemårsdagen for hans død 21. januar 1950.

Og det var tydelig da han fylte 100 år i 2003. Da kom tre nye biografier, og Richard Burton spilte Storebror i en ny film.

Sannspådd 1984

Og det skjedde i 1984, året da Orwell hadde invitert til nok et stevnemøte med historien. Da diskuterte alle om romanen «1984» hadde vist seg sannspådd. På et Orwell-seminar i Europarådets regi i Strasbourg det året var temaet ny overvåkingsteknologi og hvor lenge Sovjet-systemet hadde igjen. Orwell ga begrepene.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn