Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

«Yasmin» må få bli

DAGBLADET MENER: Garantien til trafficking-ofre må gjelde, selv om ikke saken når retten.

 HJELPER IKKE:  Trafficking-ofre er garantert opphold i Norge, hvis de vitner i retten. Men de fleste saker kommer aldri så langt. Dermed får ikke ofrene beskyttelsen de er lovet. Det er åpenbart urimelig, skriver Dagbladet på lederplass.
HJELPER IKKE: Trafficking-ofre er garantert opphold i Norge, hvis de vitner i retten. Men de fleste saker kommer aldri så langt. Dermed får ikke ofrene beskyttelsen de er lovet. Det er åpenbart urimelig, skriver Dagbladet på lederplass. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trafficking-offeret «Yasmin» må forlate Norge etter at Høyesterett onsdag avviste anken hennes. Dermed har Utlendingsnemnda (UNE) fått det som den vil. En dypt traumatisert ung kvinne, som de siste åra har hatt tilflukt på et norsk krisesenter, skal kastes ut av landet etter å ha hjulpet politiet så langt hun kunne. Hvis Norge overhodet mener noe med sin innsats mot menneskehandel, er et slikt utfall meningsløst.

Rent formelt vil utlendingsmyndigheten hevde at man har sitt på det tørre. UNE nektet å vurdere asylsøknaden fra den somaliske kvinnen, fordi hun tidligere hadde fått asyl i Ungarn. Tingretten mente at hun var så syk at hun falt inn under unntaksregelen om at svært sårbare mennesker likevel kan få sin søknad realitetsbehandlet. UNE anket og fikk medhold i Lagmannsretten, og nå er kvinnens anke avvist av landets øverste domstol.

Men saken handler ikke om en formalistisk (og diskutabel) tolking av Dublin-avtalen. «Yasmin» er ikke en vanlig asylsøker, men et offer for brutal menneskehandel; en forbrytelse norske myndigheter har lovet å bekjempe nettopp ved å gi opphold til ofre som anmelder bakmenn, slik «Yasmin» gjorde. Hennes skjebne ble kjent gjennom en Brennpunkt-dokumentar på NRK. Hun ble født i en flyktningleir i Jemen. Ti år gammel mistet hun mora og ble et tragisk bytte for menneskehandel. De neste 15 åra ble hun holdt fanget og solgt rundt om i det europeiske sexmarkedet, til hun endelig klarte å flykte da bakmannen tok henne med til Oslo.

Norsk politi trodde på hennes historie. Men saken ble likevel henlagt på grunn av mangel på bevis, i likhet med de aller fleste slike saker. Dermed har ikke «Yasmin» formelt krav på beskyttelse som offer for menneskehandel. Det er åpenbart en urimelig og kynisk ordning. Politiet tilbyr trafficking-ofre beskyttelse, fordi man vet det innebærer en betydelig risiko å vitne. Den garantien må gjelde, selv om saken ikke når retten. Bidraget fra «Yasmin» og andre er viktig i arbeidet med å kartlegge verdens verste industri og hvordan den opererer i Norge.

Regjeringen er opptatt av signaleffekter på dette området, og det er åpenbart et dårlig signal at varslere blir kastet ut av landet hvis politi og påtalemyndighet ikke makter å stable en sak på beina. Skal justisminister Anundsen en gang begynne å bekjempe trafficking, bør han takke «Yasmin» og gi henne opphold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!