- Lar meg ikke knekke av trusler

Carola har vært nødt til å venne seg til et liv med livvakter hjemme. Men hun vil verken flykte eller la seg knekke, til tross for at hun er blitt forfulgt og trakassert. I høst blir hun gledespike i «Les Misérables».

Svensk presse og gale beundrere kaster lange skygger over livet hennes. Carola Häggkvist har vært gjennom sine tøffe perioder, både når det gjelder karriere, forskrudde tilhengere og ikke minst det anstrengte forholdet til den svenske pressen. Dagbladet møtte henne i Oslo i går formiddag, i et hektisk sprang mellom Stockholm og København.

- Det har vært mange tøffe tak. Hadde jeg ikke vært en fighter, ville jeg gitt opp for lenge siden, forteller hun åpenhjertig. Kjendislivet har gitt henne mye uønsket oppmerksomhet.

Aggressive

- Det er en håndfull personer som gjør det vanskelig for meg. Men jeg er ganske uredd av meg, sier Carola. Samtidig innrømmer hun at det også kan være uhyggelig. Beundrerne er blitt stadig mer aggressive. Hjemmet hennes i Stockholm er beskyttet av livvakter, etter at en sinnsforvirret mann har sendt henne trusselbrev de siste månedene.

- Jeg har kjempet for mitt liv, med all min kraft. Det var en mann som reint fysisk forsøkte å trenge seg inn i leiligheten min, og jeg måtte sperre døra og ringe etter politiet. Da var jeg ordentlig redd for første gang.

Vil ikke flytte

Også den svenske pressen er blitt stadig mer pågående. Tidligere denne uka ble det hevdet at Carola akter å flytte til utlandet for å slippe unna, aller helst til England.

- Det er stadig spekulasjoner om menn og kjærester, tatt ut av ingenting. Ofte legger de ord i munnen på meg, ord som jeg aldri har sagt. Av og til er det rene heksejakta, sier Carola.

Men hun akter ikke å flytte.

- Det ville være som å si at pressen har vunnet, og det vil jeg ikke gå med på. Dessuten har jeg for mye her hjemme som jeg må gjøre unna først - både med jubileumsplate og juleturné. Dessuten har jeg konkrete planer om ei ny plate, i samarbeid med Erik Hillestad.

Tårene kom

Den fire år gamle sønnen Amadeus er og blir Carolas førstevalg. I ham finner hun trøst. Men det er også ham hun er mest urolig for når det stormer som verst.

- Det er Amadeus jeg er redd for når jeg trues og forfølges, sier hun. Og hun er ikke i tvil om at morsrollen også gjør seg gjeldende når hun står på scenen.

- Å spille Fantine blir annerledes nå som jeg selv er mor, sier Carola.

I «Les Misérables» spiller hun en kvinne som drives ut i fattigdom og prostitusjon og dør av tuberkulose. Tilbake sitter Fantines åtte år gamle datter alene.

- Da jeg sang gjennom «I Dreamed A Dream» i forkant av auditionen, kjente jeg at tårene kom. Jeg tolker ikke, jeg er Fantine.

Ingen tvil

I begynnelsen av november står Carola på scenen i «Les Misérables» i Oslo Spektrum. 40000 billetter er allerede solgt, nye 6000 legges ut i dag. I tillegg skal hun synge i København, Göteborg, Stockholm og Helsingfors. Men allerede i september skal Carola fylle den samme rollen på Londons West End. Hun synes det er uproblematisk å spille en prostituert.

- Det viktige er at hun er drevet til det ytterste. Og det er en virkelighet for mange. Jeg har absolutt sympati for dem som har havnet der i desperasjon, og som ikke ser noen annen utvei.

Carola trekker en parallell fra seg selv til Fantine.

- Hun har også et håp i bunnen. Hun tror på kjærlighet og på Himmelen. Og det håpet er det viktig å blåse liv i, mener Carola.

HØYT OPPE: Kjendislivet byr på mye uønsket oppmerksomhet, men Carola Häggkvist strålte av glede da hun møtte Dagbladet på Oslos tak i går. I begynnelsen av november er hun tilbake, som den prostituerte Fantine i «Les Misérables».