Britisk herregård åpner do-dørene:

Lar publikum drite på gulltoalett

- Selv om jeg er født med ei sølvskje i munnen, har jeg aldri driti på et gulltoalett, så det ser jeg fram til, sier halvbroren til hertugen av Marlborough, Edward Spencer-Churchill.

GULLTOALETT: Toalettet som er i 18 karat gull er verdt 8,7 millioner norske kroner, og blir nå tilgjengelig for publikum på Blenheim Palace, Winston Churchills fødested. Her fra da toalettet var utstilt (og i bruk) på Guggenheim museum i New York. Foto: AP / NTB Scanpix
GULLTOALETT: Toalettet som er i 18 karat gull er verdt 8,7 millioner norske kroner, og blir nå tilgjengelig for publikum på Blenheim Palace, Winston Churchills fødested. Her fra da toalettet var utstilt (og i bruk) på Guggenheim museum i New York. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Husker du gulltoalettet? Kunstverket gikk sin seiersgang i verdenspressen i fjor, etter at Donald Trump hadde spurt Guggenheim-museet i New York om å få låne et maleri av Vincent van Gogh. Det fikk han ikke.

Derimot fikk den amerikanske presidenten et mottilbud fra sjefkurator Nancy Spektor: Han kunne få låne et fullt funksjonelt toalett i rent gull, utført av den italiensk kunstneren Mauritzio Cattelan.

Får nytt hjem

Kunstverket bærer navnet «America», og er ment som en ironisk betraktning over USAs grådighet. Verket består av 18 karat rent gull, og er priset til én million dollar.

Det hvite hus svarte aldri på tilbudet fra Guggenheim, og nå skal den kostbare dassen få et nytt hjem på et av Englands største herregårder, Blenheim Palace i Oxfordshire.

Ved siden av å ha vært hjem for hertugene av Marlborough i over 300 år, er Blenheim kjent for å være fødestedet til den tidligere britiske statsministeren Winston Churchill.

- Aldri driti på gulltoalett

Gulltoalettet skal installeres på et av herregårdens mange baderom, hvor også besøkende vil få gleden av å skue - og benytte - det kuriøse kunstverket, melder The Guardian.

Toalettets nye hedersplass ligger tvers overfor rommet der Winston Churchill ble født. Noe som er en ren tilfeldighet, skal vi tro Edwards Spencer-Churchill, som er halvbror til den nåværende hertugen av Marlborough, og grunnlegger av Blenheim Art Foundation.

- Selv om jeg er født med ei sølvskje i munnen, har jeg aldri driti på et gulltoalett, så det ser jeg fram til, sier Spencer-Churchill til The Guardian, og legger til:

- Det skal være et installert, fungerende og fullt brukbart toalett.

Det er planlagt ekstra sikkerhetstiltak for å beskytte det ekstremt verdifulle toalettet. Det er foreløpig ikke klart om det kommer til å bli begrensninger knyttet til hvor lang tid folk kan få bruke «på ramma».

- Vi vil gjerne at folk skal få nyte tida si der, uten å gi dem for mye tid - hvis det gir mening, sier Spencer-Churchill.

GIGANTISK: Fettberget som ble oppdaget i Sidmouth sør i England, består blant annet av størknet fett, matolje, våtservietter og papir folk har kastet i toalettet og vasken. Redigering: Madeleine Liereng. Video: AP/ NTB Scanpix Vis mer

Brukt av 100 000

Gulldassen var stilt ut ved Guggenheim-museet i New York i 2016. Her var det tilgjengelig for bruk for alle som måtte ønske det, på et av museets kjønnsnøytrale toaletter.

Publikum skal til tider ha måttet stå i kø i opptil to timer for å få slippe inn én og én for å bruke toalettet. Det skal ha blitt vasket hvert 15. minutt.

- Dets deltakende karakter, der tilskuerne inviteres til å benytte innretningen individuelt og privat, tillater en opplevelse av enestående intimitet med et kunstverk, skriver Guggenheim-museet i en omtale av verket.

I en bloggpost skriver kurator Nancy Spektor at flere enn 100 000 mennesker har «ventet tålmodig i kø for å få mulighet til å kommunisere med kunst og naturen».

SKREMT: Da countrystjerne Brett Eldredge var på nyttårsferie på Bahamas fikk han seg en real overraskelse. I doen gjemte det seg nemlig en lite delikat overraskelse. Video: CNN / Twitter @BrettEldredge Vis mer

Paven og «Heil Hitler»

Verket skal kommentere forskjellen mellom rike og fattige, og kunstneren selv har kalt gulltoalettet «en-prosents kunst for de siste 99 prosentene», skriver Spektor.

- Likningen mellom ekskrementer og kunst har lenge blitt utvunnet av neo-marxistiske tenkere, som stiller spørsmål ved forholdet mellom arbeid og verdi, skriver kuratoren, som dessuten mener at verket på tross av å være enormt verdifullt, har en egen evne til å utjevne forskjeller:

- Som Cattelan selv har sagt: «Uansett hva du spiser, en to hundre-dollar lunsj, eller en to-dollar pølse, så er resultatene de samme - toalettmessig».

Kunstneren Maurizio Cattelan har tidligere laget et livaktig portrett av pave Paul II, som ligger med alle sine paveregalier under en falt meteoritt.

Verket, som fikk navnet La Nona Ora (Den niende timen) skulle kommentere skandalene med seksuelle overgrep i den katolske kirka.

Cattelans skulptur Ave Maria fra 2007 har også vakt oppsikt. Den består av tre hvite, mannlige armer som står ut fra en gallerivegg i en posisjon som vekker sterke assosiasjoner til «Heil Hitler»-hilsenen.