DEBATT

Lar USA rykke inn for å fylle hullene i det norske forsvaret

Regjeringen bryter med norsk sikkerhetspolitisk tradisjon, og kamuflerer det som kontinuitet.

AMERIKANSK TILSTEDEVÆRELSE: Tre hundre amerikanske soldater ankommer Værnes i januar 2017. Den amerikanske stridsgruppen på Værnes utgjør rundt 400 soldater. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
AMERIKANSK TILSTEDEVÆRELSE: Tre hundre amerikanske soldater ankommer Værnes i januar 2017. Den amerikanske stridsgruppen på Værnes utgjør rundt 400 soldater. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den amerikanske marinen etablerer seg på Andøya med inntil fem maritime fly, av typen P-8 Poseidon, for å drive havovervåking i nordområdene. Det amerikanske marinekorpset har etablert seg på Værnes med en stridsgruppe på rundt 400 soldater og ønsker å øke antallet til 650, og gjøre Værnes til USMCs viktigste støttepunkt i Europa. Det pågår forhandlinger om at det amerikanske luftforsvaret skal etablere Rygge som en framskutt operasjonsbase for kampfly.

Dette er et eklatant brudd på det som har vært hovedlinjen i norsk sikkerhetspolitikk siden 1949, og som basepolitikken har vært et konkret uttrykk for: forsvarsoppgavene i fredstid knyttet til overvåking og etterretning fra norsk jord, og permanent militær tilstedeværelse som ledd i avskrekkingen av Russland, skal utføres av norske avdelinger under norsk politisk og militær kontroll.

Hensikten har vært å unngå at Norge skulle bli et militært oppmarsjområde i konflikten mellom Russland og NATO. Det skulle bidra til å forebygge fristelser til eller behov fra russisk side for et forkjøpsangrep på Norge i en spent situasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer