DEBATT

Lar USA rykke inn for å fylle hullene i det norske forsvaret

Regjeringen bryter med norsk sikkerhetspolitisk tradisjon, og kamuflerer det som kontinuitet.

AMERIKANSK TILSTEDEVÆRELSE: Tre hundre amerikanske soldater ankommer Værnes i januar 2017. Den amerikanske stridsgruppen på Værnes utgjør rundt 400 soldater. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
AMERIKANSK TILSTEDEVÆRELSE: Tre hundre amerikanske soldater ankommer Værnes i januar 2017. Den amerikanske stridsgruppen på Værnes utgjør rundt 400 soldater. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den amerikanske marinen etablerer seg på Andøya med inntil fem maritime fly, av typen P-8 Poseidon, for å drive havovervåking i nordområdene. Det amerikanske marinekorpset har etablert seg på Værnes med en stridsgruppe på rundt 400 soldater og ønsker å øke antallet til 650, og gjøre Værnes til USMCs viktigste støttepunkt i Europa. Det pågår forhandlinger om at det amerikanske luftforsvaret skal etablere Rygge som en framskutt operasjonsbase for kampfly.

Dette er et eklatant brudd på det som har vært hovedlinjen i norsk sikkerhetspolitikk siden 1949, og som basepolitikken har vært et konkret uttrykk for: forsvarsoppgavene i fredstid knyttet til overvåking og etterretning fra norsk jord, og permanent militær tilstedeværelse som ledd i avskrekkingen av Russland, skal utføres av norske avdelinger under norsk politisk og militær kontroll.

Hensikten har vært å unngå at Norge skulle bli et militært oppmarsjområde i konflikten mellom Russland og NATO. Det skulle bidra til å forebygge fristelser til eller behov fra russisk side for et forkjøpsangrep på Norge i en spent situasjon.

På overordnet politisk nivå var formålet lavspenning, for med det å legge grunnlag for konstruktivt norsk/russisk samarbeid om felles interesser, og skape et større handlingsrom for Norge i arbeidet med å fremme og ivareta norske interesser i nordområdene. Forsvars- og sikkerhetspolitiske hensyn skulle ikke hver gang trumfet nærings- kultur- og forskningspolitiske interesser.

Regjeringens forsvars og sikkerhetspolitikk innebærer, avkledd all nytale, i realiteten et brudd med alt dette. Den avvikler det norske forsvaret og kompenserer ved å la amerikanske styrker overta viktige overvåkingsoppgaver og fylle hullene i norsk militær tilstedeværelse. Med det som i realiteten er en avvikling av Hæren i den rette betydningen av ordet, har Regjeringen foretatt en drastisk nedbygging, grensende til avvikling, av det norske territorialforsvaret. Gjeldende langtidsplan for Forsvaret og det nye hærforliket, endrer ikke vesentlig på det, til tross for alle milliardene som investeres.

Regjeringen vil kompensere for manglende norsk forsvarsevne med permanent amerikansk militær tilstedeværelse i Norge, ved å etablere det som i realiteten er amerikanske baser på Værnes, Rygge og Andøya, og - mistenker jeg - etter hvert også i indre Troms. Dette er ytterst uklok politikk og et drastisk brudd med norsk forsvars- og sikkerhetspolitisk tradisjon, kamuflert som kontinuitet.

Hvor er Stortinget i denne saken? Hvor er Arbeiderpartiet – arkitekten bak den forsvars- og sikkerhetspolitiske linjen som har tjent oss så vel? Er det ren kunnskapsløshet som gjør at ingen reagerer? Eller er det utslag av nyrik dekadanse?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer