Lars (75) er Tatjana (23)

En film om kunstneren Lars Kristian Guldbrandsen (75) er neste prosjekt fra selskapet bak «Alt om min far». Lars mener selv han er den 23 år gamle kvinnen Tatjana L.K.

Produksjonsselskapet Exposed gir seg ikke med outrert tematikk. Etter Even Benestads suksessfilm om sin transefar Espen Ester Pirelli Benestad er en dokumentar om Tatjana Lars Kristian Gulbrandsen fra øya Hidra ved Flekkefjord nå klar. Men denne gangen er det ikke Even Benestad som står bak.

Sminke fra Jotun

Regissør Steffan Strandberg har holdt på med filmen i over to år, og filmen får norsk kinopremiere i februar, men er i utgangspunktet en TV-dokumentar.

Lars Kristian Gulbrandsen er kunstmaler og 75 år gammel - men det er ikke slik han ser seg selv. Hver gang Lars ser seg i speilet, ser han ei jente - Tatjana på 23 år. Han ikler seg miniskjørt og platåsko, og han sminker seg - med husmaling fra Jotun.

Dobbelt norsk

Filmen om Lars, eller Tatjana, er akkurat ferdig, og deltar i hovedkonkurransen under dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam som startet i går.

Norske dokumentarfilmer står sterkt for tida. Det hører med til sjeldenhetene at dokumentarer går godt på kino, men det har de gjort en stund i Norge. Under festivalen deltar også Margreth Olins «Kroppen min» i hovedkonkurransen. Dermed er to norske dokumentarer representert under en av verdens mest anerkjente dokumentarfestivaler. Totalt er det tjue internasjonale filmer som konkurrer.

Tysk samarbeid

Filmen om Gulbrandsen produseres i samarbeid med tyske ARTE/ZDF og er allerede forhåndssolgt til tv-stasjoner i Finland, Danmark, Norge, Tyskland, Østerrike, Sveits og Frankrike.

For regissør Steffan Strandberg blir dette hans debut på kino, men han har tidligere jobbet blant annet i NRKs U-redaksjon, og nyheten om at filmen er tatt ut i konkurransen, kom omtrent samtidig med at den var ferdig.

- Han er den reineste sjelen jeg har vært borti, men det er klart at han er jo ikke helt som alle andre. Det er ikke noe gøy å lage film om helt vanlige folk, for å si det sånn, sier Strandberg. Han vil ikke at filmen sammenliknes med Benestads film «Alt om min far». Denne filmen handler mer om hvordan Gulbrandsen blir sett på i lokalmiljøet.

- Filmen handler ikke om seksuell legning, sier Strandberg.

GLAD I FARGER: Ny film om Lars Kristian Guldbrandsen, alias Tatjana L.K., er på vei fra selskapet bak «Alt om min far».