Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lars Bom elsker kvinner

Lars Bom er omgitt av kvinner. Kvinner som han elsker og som gjør livet verd å leve. Livet smiler til ham, og han smiler tilbake. Christian Torp er også omgitt av kvinner - på Samsø. Men han smiler aldri. Hans problem er ikke kriminaliteten på øya. Hans problem er ham selv.

Fra vår vindusplass på Bonobo, en liten fransk restaurant i København, ser vi en liten fillebil finne en en tilmålt luke. Gjennom refleksskinnet skimtes en skallet mann i heftig samtale i sin mobiltelefon. Presis 12.30 åpner han bildøra og går inn i denne lille cuisine og åpner breiflabbkjeften i et vennlig smil og håndfast hilsen.

MED EN SLIK VELKOMST AV EN

superstjerne tyder alt på at det blir dejligt å være norsk i Danmark.

Lars Bom, eller Lasse (uttales Læse) som alle kaller ham, setter seg ned, hilser på kelneren og bestiller fiskesuppe, hvitvin og en solid kjøttrett på flytende fransk. Det korte møtet forteller oss at vi har skutt bom i våre antakelser. Bom er aldeles ikke som strisser Torp, snuten på Samsø.

- Christian Torp blir i danske medier utsatt for psykologisk analyse. Torp sliter, han gjør mye feil. Er upedagogisk og forknytt. Men en god politibetjent er han. Hans forhold til kvinner er komplisert. Huff, sukker Bom.

Torp er også temmelig humørløs, men Bom ler og skøyer. Han er en vital fyr.

- Skal vi gå over til rødvin? spør Bom på marlborolight-utpust når kjøttretten kommer. Jeg tror ikke han ofrer en tanke - en typisk norsk en - på at han kjører bil. Heller ikke at han seinere på kvelden skal spille hovedrollen i «Macbeth» på Gladsaxe Teater. Han er en livsnyter.

- ETTERPÅ SKAL JEG JOGGE.

15 kilometer koster meg ingen ting, jeg løper eller sykler hver dag. Er avhengig av endorfinkick. I år skal jeg løpe maraton på Den kinesiske mur.

Kroppen er veltrent og blikket fra azurblå øyne er fast. Bom er en selvsikker mann, avslappet og vellykket. Kroppsspråket forteller det, men så har han også gått på kurs i kommunikasjon.

- Jeg har lært meg å lytte med hele kroppen. Lytte aktivt og ikke være forknytt. Mine roller som forskjellige menn på film og teater har også lært meg mye om livet.

I Danmark ber kvinner mennene om å forlate tv-stua når «Samsø» går.

- De vil visst ha meg for seg selv.

«Samsø»-suksessen har snudd opp ned på livet hans. Fra å ha vært en hardtarbeidende sliter av en ukjent provinsskuespiller, kan Lars Bom nå knapt bevege seg utendørs før folk hvisker «der kommer strisseren» eller roper «hei, Torp».

- Jeg klager ikke. «Samsø» har gitt meg stjernestatus, jeg tjener godt og kan velge og vrake i roller.

HAN LER AV SIN ALLER SISTE

rolle, som sexsymbol:

- For meg dreier det seg fremdeles bare om fire kvinner, kona Birgit, tvillingene Ida og Louise på 7 1/2 år og Astrid på 2.

Og Ulla, da, sekretæren som forlot ham i første del, men som mandag kveld vendte tilbake til TV2. Sammen skal Andrea Vagn Jensen, som hun heter, og Bom snart legge ut på den danske landeveien med teaterthrilleren «Killing time».

- Kvinnene er et tempel, mannen er søylene som bærer det, kommer det filosoferende fra Bom.

- Hva slags kvinnesyn har du?

- Dette er ikke diskriminerende, snarere tvert imot. Det er kvinnene som får ting til å skje. Tempelets himmelhvelving er idésfæren. Menn holder det bare sammen.

Den manglende gleden i samfunnet er et tema som interesserer Bom.

- Hvor er gleden? Hvert femte skolebarn i Danmark har det ikke bra, ifølge undersøkelser. Lærerne må spre mer glede - da kommer lysten til å lære.

- Vet du, ved Odense universitet finnes noe som heter Institutt for solskinn. Vi, og det gjelder helt sikker nordmenn også, skulle vært langt lykkeligere. Vi burde leve mer og bekymre oss mindre. Se på søreuropeerne, vi må lære å la oss begeistre som dem. Spise og drikke og leve.

- SOM BARN VAR JEG BANGE,

forteller Bom. Var en liten, forsiktig gutt. Vokste opp i et kristent hjem med fire søsken.

- Jeg har aldri slåss eller skutt med skarpt, for den del. Er militærnekter. Min barndom var preget av musikk, begge foreldrene mine sang og spilte, mor var operasanger. Jeg spiller flere blåseinstrumenter, men trommer var lenge mitt instrument. Har trommet i forskjellige band, men det begynner å bli lenge siden nå.

Bom blir taus, og så lattermild, da vi spør ham om han fremdeles må ha hjelp til å kjøpe sko. Og klær. Som den gangen i Paris for 15 år siden da han var helt lost og fikk hjelp av en venninne.

- Jeg var veldig uselvstending på 80-tallet, var ung og usikker og kopierte andres stil.

- Hvor lærte du fransk?

- Som tenåring bodde vi i Belgia i fire år.

NÅR MAN SNAKKER MED LARS BOM,

er det en én ting som slår en. Ambisjonsnivået. Han er voldsomt ambisiøs. Han snakker om å leve rollen, ikke spille den. Hver kveld fram til midten av februar kjemper han seg gjennom Shakespeares «Macbeth» så svetten siler.

- Jeg ønsker at publikum skal frigjøre seg fra hverdagen, og da må jeg gi alt.

Etter endt teaterutdannelse på midten av 80-tallet har Lars Bom spilt om lag 40 teaterstykker og en håndfull tv- og kinofilmer. Men mest utholdende har han vært som Bamse i barne-tv. Bamse er en slags Max Mekker-figur, og i fem år var Bom innmat. Den frekke bjørnen er så populær at han har slitt ut tre skuespillere.

I fjor fartet Lars Bom rundt i Norden sammen med skuespillerkolleger fra Sverige og Norge. En fellesnordisk tv-serie som heter «Hjemsøkt» er på beddingen. Den viser uforklarlige forsvinninger og mystiske drap.

- Vi gjorde opptak i Norge, i både Halden og Trondheim. Vi var også i Fredrikstad, like ved hytta til Gro Harlem Brundtland. Ved århundreskiftet skal visstnok en fisker ha blitt forgiftet av kona si. Han forsvant sporløst der ute.

SAMSØ, ØYA PÅ 112 KVADRATKILOMETER

midt i hjertet av Danmark, var før tv-serien bare kjent for sine kartofler, og for å ha Nordens største svineslakteri. Men takket være Lars Bom og co. har også øya oppnådd stjernestatus. Det er 5000 som bor der, men om sommeren invaderes øya, og turismen blomstrer.

- Du kan tro det er mange ferieparadis som er misunnelige på Samsø, sier Bom.

- Rent personlig etterlyser jeg litt mer humor og fasetterte rollekarakterer, à la den britiske «Landsbylegen».

- Vel, jeg skjønner hva du mener. Jeg er lojal mot regissøren, men jeg skulle gjerne utviklet Torp i den retningen. Men vi har jo truffet noe - når to millioner dansker ser «Samsø», er det sinnssykt mange.

ELSKER KVINNER: Lars Bom fra tv-serien Samsø mener kvinner gjør livet verdt å leve.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media