Lars Horntveth spiller «Hannibal»-musikk

Men hovedfokus for USA-oppholdet er å lage og produsere plater, sier Jaga Jazzist-sjefen.

TRAVEL TYPE: Lars Horntveth er konsertplateaktuell med Jaga Jazzist, og allerede i gang med nytt studioalbum. Etter å ha skrevet musikk til flere skandinaviske filmer, prøver han seg nå i USA. Foto: Tomm W. Christiansen.
TRAVEL TYPE: Lars Horntveth er konsertplateaktuell med Jaga Jazzist, og allerede i gang med nytt studioalbum. Etter å ha skrevet musikk til flere skandinaviske filmer, prøver han seg nå i USA. Foto: Tomm W. Christiansen.Vis mer

(Dagbladet:) — I scenen på akkurat det bildet spiller jeg på musikken, forteller Lars Horntveth.

Bildet han viser til er fra den påkostede amerikanske tv-serien «Hannibal», som for tiden er å se på TVNorge.

Horntveth har siden juletider holdt til i Los Angeles, hvor omstendighetene ville ha det til at han fikk jobbe med filmmusikk-produsent Brian Reitzell. Reitzell har blant annet lydlagt Sofia Coppolas filmer.

Nå er Horntveth signert til et byrå som jobber med å skaffe ham oppdrag som filmkomponist, uten at noe konkret foreløpig er i havn.

— Mitt hovedfokus er å lage og produsere plater. Filmmusikk-greiene er mer sånn at det er kjempekult hvis det kommer opp noe. En del av solotingene jeg har gjort er jo superinspirert av filmmusikk — det er nesten filmmusikk. Så det er helt klart noe jeg kunne tenkt meg å gjøre.

Ny Jaga-plate på vei
Hovedgrunnen til Horntveths USA-opphold er likevel noe annet: Arbeidet med en ny Jaga Jazzist-plate.

— Planen er at det skal bli mørkere, synthbasert og enda mer elektronisk, forteller han.

— Jeg har ikke laget noe dogme, for hver gang jeg gjør det går det en annen vei, men det i hvert fall det jeg har lyst til. På den forrige plata gikk vi i en slags progrockretning hvor det var fokus på å spille alle sammen live. Den var veldig tenkt ut på forhånd. Denne gangen har jeg mye mer lyst til å lage en ordentlig klipp-og-lim studio-trikse-og-fikse-plate.

— Er det noe du har tatt med deg fra noe av det andre du har jobbet med?

— For min del er det jeg har gjort med Susanne Sundfør naturlig å bygge videre på. Særlig den siste plata vi lagde var veldig elektronisk og kjølig, og et sånt lydbilde liker jeg veldig godt. Så du skal ikke se bort fra at det er noe som kom ut av det. Men: Der er det Susanne som lager låtene, og det er et veldig annet utgangspunkt.

Etter fjorårets «The Silicone Veil» er det imidlertid slutt på Sundfør-samarbeidet.

VELKJENT FIGUR: Horntveth spiller på musikk i denne scenen fra storserien «Hannibal», om seriemorderen fra «Nattsvermeren». Foto: NBC Universal
VELKJENT FIGUR: Horntveth spiller på musikk i denne scenen fra storserien «Hannibal», om seriemorderen fra «Nattsvermeren». Foto: NBC Universal Vis mer

— Hun hadde lyst til å gjøre ting selv og sammen med andre, rett og slett, forklarer Horntveth.

— Vi gjorde to plater, og så er det vel naturlig for de fleste at man vil prøve noe nytt.
Symfoniorkester
Men Horntveth mangler ikke prosjekter å henge fingrene i. Etter den kommende Jaga-plata er et solo-samarbeid med Trondheimssolistene på planleggingsstadiet. I tillegg er Jaga Jazzist nå aktuelle med sin første liveplate, der de har samarbeidet med det britiske symfoniorkesteret Britten Sinfonia.

Det har ikke skortet på tilbud tidligere, men det var først etter utgivelsen av sisteplata «One-Armed Bandit» tiden føltes riktig for bandet.

— Det passet veldig godt med den plata, der vi prøvde å høres litt mer orkestrale ut. Det vi har gjort, som jeg synes er det morsomste, er å se på det mer som en remiks-situasjon. I stedet for å bare legge på og arrangere ut, har vi laget masse ny musikk.

En annen grunn til at et orkestersamarbeid har latt vente på seg, er at Horntveth først måtte lære seg å arrangere for fullt orkester.

— Jeg har ikke noen utdannelse, så det har tatt litt tid. Men det har vært flaks for meg at folk har spurt meg om å lage arrangementer. Jeg har samarbeidet med Kringkastingsorkesteret, for eksempel, som spurte om jeg kan arrangere, og så sa jeg at det kan jeg gjøre! Og så er det bare opp med Wikipedia, og «hvordan gjør jeg de greiene?»

20-årsjubileum
Til neste år blir det 20 år siden Jaga Jazzist startet opp i hjembyen Tønsberg. Men enn så lenge er ingen storslått markering planlagt.

— Det er utrolig kult å ha et band jeg har holdt på med i mer enn halvparten av mitt liv. Vi starta når jeg var 14, og jeg er 33 nå. Det er ganske absurd, egentlig. Men for meg er det ikke noen stor ting at vi er 20 år, det er mer at det er gøy at vi fortsatt har det bandet gående, og at det er så viktig for alle som er med. Og fra mitt synspunkt er det tusen flere ting vi kan gjøre — det er virkelig ikke sånn at vi har gått tom musikalsk.