Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lars Mæhle skriver krim for de aller sarteste

Fikk en overraskende barnslig idé da han skrev dyster krim om statlige overgrep. 

BARNEHAGEKRIM: Lars Mæhle skriver krim både for voksne og veldig små barn. Foto: LARS EIVIND BONES
BARNEHAGEKRIM: Lars Mæhle skriver krim både for voksne og veldig små barn. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

(Dagbladet): - Den siste krimboka er dyster og mørk. Det var deilig å ha en humorventil. Det her er mysterier i lav høyde, sier Lars Mæhle (46).

Forfatteren sitter ved et kafebord like ved Gyldendal forlag der han tidligere jobbet som forlagsredaktør. For fire år siden sa han opp sin fulltidsjobb og ble forfatter på heltid.

Denne påsken er Mæhle aktuell med en rekke krimbøker.

I «Den stille flokken» blir to søstre skutt av en snikskytter, og i bakgrunnen rulles det opp vanskelige historier knyttet psykiatri, voldsbruk og mishandling av taterfolket på 1960-tallet. De andre to bøkene har handlinger fra Kråkeslottet barnehage, med hovedplott basert på et par forsvunne briller og møkkete fotspor over gulvet.

Det er altså stor variasjon.

- Det her er krim for de aller minste, som vi har gitt merkelappen barnehagekrim. Det er for barn fra 3 til 6 år. Det er den aller morsomste alderen da man begynner å oppdage verdenen. Bøkene tar opp alle hverdagsmysteriene rundt deg, sier Mæhle og nikker mot den illustrerte billedboka foran seg.

Satt fast

Det var imidlertid arbeidet med å sy sammen de mørke mysteriene i «Den stille flokken», som la grunnlaget for den langt lettere krimserien.

- Jeg fikk ideen da jeg satt litt fast i flokene i voksenkrimen min. Når jeg står fast, pleier jeg å dra på fisketur, tenke over historiene mine og prøve å få ideer. Jeg kom ingen vei med voksenmanuset. Men fikk en annen tanke: Hvorfor er det ingen som har skrevet krim for barnehagebarn?, sier tobarnsfaren og fortsetter.

- Barn elsker jo mysterier, og da jeg gikk i barnehagen hadde vi en egen detektivklubb. Hvorfor skal ikke barna få krimgåter, når vi voksne får det?, sier han og humrer.

Mæhle la de dystre historiene til side, og begynte å skrive om potensielle mysterier som Leon og Live kunne undersøke i barnehagen sin. I februar kom de to første bøkene, og han er allerede i gang med flere.

- Dette er undring og mysterier for barn. Men man kan si noe viktig i slike bøker også. Jeg har en brokete forsamling barn, og barn med forskjellig bakgrunn. Til høsten skal vi løse et av de aller største mysteriene som finnes: Hvor blir det av alle enkeltsokker som forsvinner?, sier han og humrer dypt igjen.

Mæhle har også skrevet spenning for ungdom, og mener det finnes likheter ved å skrive for de tøffeste krimelskerne og de sarteste barnesinnene.

- Noe av det viktigste for en krimforfatter er å skrive spennende og holde tilbake svarene, enten du skriver for 5-åringer eller 50-åringer.

Han er også klinkende klar på at barnebøkene hans om hverdagsmysterier, er krim.

- Barna tror at det kan ha skjedd noe kriminelt. Og det er ytterst kriminelt at noen går med utesko inne i barnehagen!

Om tatere

Lars Mæhle er tidligere kritikerrost for sine ungdomsbøker som debuten «Keeperen til Tunisia» fra 2002 og «Landet under isen» fra 2009.

For tre år siden lanserte han sin første voksenkrim, med psykologen og kickbokseren Ina Grieg som krimheltinne. Han ønsket en litt annerledes hovedperson.

- Jeg er interessert i det psykologiske og hva som ligger bak at noen gjør kriminelle handlinger, derfor ville jeg ha en psykolog, sier han.

- Da jeg leverte første manus var en av tilbakemeldingene at hovedpersonen var for kjedelig. Han var psykolog, men like gammel som meg og hadde samme familie. Da fant jeg ut at jeg måtte gjøre hovedpersonen så forskjellig fra meg som mulig, sier Mæhle og forteller at det ble en kvinnelig kickbokser.

- Jeg er pasifist og konfliktsky, men hun er ikke redd for å ta en støyt i konflikter, sier han og smiler blygt.

Nynorsk krim

Forfatteren som opprinnelig er fra Sundalsøra på Nordmøre, har ofte lagt sine handlinger til lignende områder. I den tredje Ina Grieg-boka, skriver han blant annet om en arbeidskoloni der tatere ble tvangssendt for å lære seg «den norske, bofaste kulturen» og risikerte å bli fratatt barna sine om de ikke klarte det.

- Dette var statlige overgrep som pågikk fram til 1989 på Eide på Nordmøre, bare ti mil fra der jeg vokste opp. Det har vært tankevekkende, men også vanskelig å skrive om, sier Mæhle og legger til:

- Derfor trengte jeg også de lystigere barnebøkene.

Han skriver majoriteten av sine bøker på nynorsk, og i sommer er han festspeldikter under «Dei nynorske festspela». Selve handlingen i den nye voksenkrimen er lagt til påsken, som bestilt til å lese som påskekrim på hytta.

- Den andre boka i serien kom på høsten, men da gis det ut så mange andre bøker at man nesten må hete Jo Nesbø for å nå opp.

- Krim på nynorsk er jo litt spesielt. Så nå har vi bevisst en litt bedre timing, sier Mæhle.