Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lars Monsen: - Dropp dopapiret på tur

Friluftsmannen Lars Monsen ber folk droppe dopapiret når de er i naturen. - Det er fullt mulig å bruke mose, gress og andre ting.

FRILUFTSGLEDE: Friluftsmannen Lars Monsen tar med seg seerne på tur, i «Monsen minutt for minutt». Da kan alle som vil også bli med og gå sammen med ham. FOTO: Henning Lillegård / Dagbladet
FRILUFTSGLEDE: Friluftsmannen Lars Monsen tar med seg seerne på tur, i «Monsen minutt for minutt». Da kan alle som vil også bli med og gå sammen med ham. FOTO: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Vi skal ikke prate hele tida. Kameraet skal gå mens vi beveger oss, og mens vi gjør de tingene vi gjør på tur. Men det blir ikke masete, sier Lars Monsen, til Dagbladet.

I juli og august skal friluftsmannen ta med det norske folk på tur gjennom TV-ruta, i programmet «Monsen minutt for minutt».

Etter suksessene med «Hurtigruta minutt for minutt», «Bergensbanen minutt for minutt», «Salmeboka fra perm til perm», og 30 timer med Grieg-musikk, er dette NRKs nyeste «Minutt for minutt»-satsing.

Gjennom 19 programmer skal Monsen ture gjennom terrenget i fire fjellområder i Norge. Hvert skritt skal sendes direkte.

Spent

Programmet lages i samarbeid med Den Norske Turistforening, som er 150 år i år. Turistforeningen og NRK har oppfordret alle som vil til å bli med på tur, men har presisert at folk må ta ansvar for seg selv.

Monsen er svært spent på hvor mange som kommer til å dukke opp.

- Jeg tror det kommer til å bli veldig spennende og veldig gøy. Vi aner jo ikke hvor mange som kommer til å stille opp, det kan bli alt fra 50 til mange hundre, sier Monsen.

Han er også spent på om TV-signalene er gode nok i områdene de skal bevege seg i.

- Det er jo skog og fjell, og det er jo ikke gitt at det alltid er like gode forhold å sende TV fra. Det er et voldsomt team som jobber med å få signalene inn i TV-ruta, sier han.

- Dropp dopapiret

Noe Monsen er svært opptatt av, i tillegg til å gi folk lyst til å pakke sekken og gå på tur, er sporløs ferdsel. Det vil si at ingenting skal ligge igjen etter deg der du har vært. Ikke engang en tannpirker.

Om det blir mange som følger dem opp i fjellheimen, tror Monsen at den største utfordringen knyttet til dette, vil bli toalettbesøkene.

- Mange kommer til å bo på DNT-hytter, og der er det toaletter. Men hvis man må ut i terrenget er mitt råd: Dropp dopapiret, sier han.

- Det er fullt mulig å bruke mose, gress og andre ting. Sørg for å legge en stein over etterpå, så det ikke kommer en hund etterpå og...ja. Hvis du må bruke papir, tar du det med deg i en pose, og hiver det på et egnet sted senere, sier Monsen.

- De viktigste valgene i livet mitt

Første program sendes 12. juli. Monsen går på dagtid, og hver dag på kveldstid sendes «Sommeråpent» både fra leiren til Monsen, og fra et annet sted i samme fjellområde.

I løpet av sommeren går turene gjennom Utladalen og Nordmannslepa, Dronningruta i Vesterålen og grenseland på Nordkalotten.

Det Monsen ønsker med programmet, er å formidle den norske naturen inn i de tusen hjem, la roen senke seg, og gi folk en følelse av at tiden står stille.

- Vi får håpe at seerne får lyst til å gå på tur. At de vil pakke sekken og dra opp i skogen eller fjellheimen nærmest seg selv, sier han.

Han presiserer at man ikke trenger så mye for å kose seg på tur.

- Det norske friluftslivet består av å klare seg med lite, gjøre det enkelt, gjøre hverandre gode, sette pris på turkameraten din og omgivelsene, sier Monsen.

Et annet punkt på Monsens liste er å ikke stresse. Han mener det skjer noe spesielt med alle når man går i naturen og hører på stillheten.

- Det skjer noe med alle, på et eller annet nivå. Noen mer enn andre. Roen senker seg, og tankene deres begynner å ta andre veier. Det å sitte ved et bål, tenk hva det gjør med hodet ditt. Du begynner å tenke, «åja, kanskje jeg skal gjøre det sånn», og så faller bitene på plass, sier han.

- De aller viktigste valgene i livet mitt har jeg tatt mens jeg har vært ute på tur, og kunnet tenke i rolige omgivelser, sier Monsen.