Lars mot Liv i Cannes

CANNES (Dagbladet): Lars von Triers «Dancer In The Dark» blir både slaktet og rost opp i skyene. Nå deler han tetplassen i Cannes-kampen sammen med Liv Ullmanns «Troløs».

Både «Dancer In The Dark» og «Troløs» er bedre likt av europeiske enn amerikanske kritikere:

I Variety, det kanskje mest innflytelsesrike filmtidsskriftet, blir von Triers nye film slaktet så blodspruten står. Anmelderen kaller filmen en «to og en halv times lang demonstrasjon av auteuristisk selvopptatthet» og «kunstnerisk konkurs på nesten alle plan». Den danske regissørens bruk av video, som har vært hans varemerke i de siste filmene, avfeier Variety som «teknisk onani».

Hollywood Reporter mener von Trier bare delvis lykkes i det han har satt seg fore og at historien om den øyesyke tsjekkiske innvandreren til USA virker noe fjern. Omtrent det samme mener anmelderen i Screen International.

Men tre av ti i et panel sammensatt av stort sett europeiske kritikere, gir von Trier toppkarakteren fire palmeblader. I gjennomsnitt ligger «Troløs» fortsatt et palmeblad foran, mens to franske kritikerpanel holder «Dancer In The Dark» som den mest likte filmen.

Nå er det likevel ikke filmkritikerne, om de er aldri så skarpe, som avgjør hvem som til slutt vinner prisene i Cannes. Og fra juryen kommer det som vanlig ikke et pip før festivalen er over.

Det vil si: juryen pleier å gi et lite vink til de regissørene og skuespillerne som er mulige vinnere om at de ikke bør reise så langt unna Cannes at de ikke kan delta på prisoverrekkelsen under avslutningsseremonien. Liv Ullmann er fortsatt her.

FAVORITTER: Både Liv Ullmann og Lars von Trier er favoritter i Cannes.