Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lars Roar om Ludvig

Førstnevnte har skrevet en biografi om sistnevnte, og i prosessen fram til ferdig bok har han kommet ham så nær at vi tillater oss å la dem være på fornavn med hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For de uinnvidde, så dreier det seg om Langslet og Holberg.

Men man behøver ikke å være blant de innvidde for å få glede av «Den store ensomme». Det er nemlig ei bok for «den opplyste allmennhet», sa forfatteren under lanseringen i går.

  • Som foregikk på Bent Stiansens restaurant Statholdergaarden, der en eksklusiv forsamling ble traktert med smørbrød, øl og Gammel Dansk.

Samt lærde foredrag fra lyriker og forlegger Kjell Heggelund og professor Rune Slagstad.

Blant de interesserte tilhørerne var Lise Fjeldstad, Jan Erik Vold, Gordon Hølmebakk, Nils Aas, Knut Wigert, Knut Berg, Liv Dommersnes, professorene Jan Brøgger, Asbjørn Aarnes og Tor Guttu - og ikke minst skuespilleren Bjarte Hjelmeland, som bidro med en inspirert monolog fra «Den stundesløse».

  • Men Holberg (1684- 1754) var så meget mer enn en komedieforfatter, fikk vi vite.

Han var både teolog, filosof, jurist, økonom, historiker, sosiolog og ironiker.

- Han skrev ustoppelig, i uhemmet arbeidsnarkomani og etterlot seg over 20000 trykte sider. To tredeler av dette er historiske verker, sa Langslet.

I motsetning til andre kloke menn i sin samtid, kastet ikke Holberg vekk mange minutter eller skillinger i salonger og skjenkestuer. Han hadde nemlig en sart mage; forfatteren av «Jeppe på berget» drakk ikke alkohol.

  • Sannsynligvis ingen liten del av forklaringen på hans imponerende arbeid og store ambisjoner:

- Han ville alene skape en nasjonal litteratur for Danmark og Norge, i alle sjangrer, sa Langslet.

Og som han skriver i biografien: «Da ble det nesten ikke tid til noe annet - slett ikke for vennskap og personlig korrespondanse eller sosialt liv, knapt nok for avslapning over et godt måltid mat.»

  • På svært uakademisk grunnlag, kan vi kanskje spekulere på om Holberg som privatperson rett og slett var litt kjedelig?

- Hans eneste lidenskap utenom skrivingen var musikk, sa Langslet - men ble på dette punkt mildt imøtegått av Heggelund.

- Det var i misunnelsen og ærgjerrigheten han hadde sine største lidenskaper, og i hvert fall ikke i seksualiteten.

Men klok var Holberg; Slagstad mente han allerede på 1700-tallet skrev en melding til den nye regjeringen Bondevik: «Barn må gjøres til mennesker førenn de blir kristne... Man må først lære å tvile førenn man må lære å tro.»

Hele Norges coronakart