Lars Saabye Christensen indirekte Oscar-nominert

- Fabelaktig morsomt!

OSCAR? En dansk kortfilm basert på en novelle av Lars Saabye Christensen er nominert til Oscar. Foto: LARS EIVIND BONES
OSCAR? En dansk kortfilm basert på en novelle av Lars Saabye Christensen er nominert til Oscar. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ingen norske filmer er nominert til Oscar i år. Det er derimot - indirekte - en norsk forfatter!

Den danske filmen «The Pig» er nemlig nominert i klassen for beste kortfilm. Filmen er basert på Lars Saabye Christensens novelle «Grisen».

Omstridt novelle
- Fabelaktig morsomt! sier Saabye Christensen når Dagbladet.no ringer og forteller ham nyheten.

- Den danske regissøren har laget en nydelig og sterk film, helt i min ånd, legger han til.

«Grisen» hører til novellesamlingen «Oscar Wildes heis», som kom ut i 2004. Novellen handler om en nordmann og en pakistaner - begge dødssyke - som deler rom på et sykehus. På veggen henger en barnetegning av en gris. Mens nordmannen finner trøst i bildet, fjerner familien til pakistaneren det. Ifølge islamsk lære er nemlig grisen et urent dyr.

Novellen har vært omstridt, spesielt i Danmark, i forbindelse med karikaturstriden i 2006. Da ville den danske avisa Berlingske Tidende trykke den som en del av debatten. Saabye Christensens danske forlag sa nei.

Forfatteren sa selv til VG at han så paralleller mellom novellen og karikaturstriden.

- Ja, det er opplagt at det handler om ubehag, opplevelsen av å bli krenket, sa han.

Nå sier han til Dagbladet.no at dette gjør det ekstra morsomt med en Oscar-nominasjon.

- Det som er spennende, er at dette var jo en novelle som ble utgitt i 2004, lenge før Muhammed-karikaturene. Men i etterkant ble den veldig aktuell, sier han.

Involvert i prosjektet
Han sier at den danske regissøren Dorte Warnø Høgh har både trukket fra og lagt til litt i filmatiseringen, men han er svært fornøyd med resultatet. Han var også delvis involvert i utviklingen av filmen.

- Vi hadde noen møter. Det er fantastisk å samarbeide med folk man stoler på, sier han.

- Hva betyr Oscar-nominasjonen for deg som forfatter?

- Jeg vet ikke, men jeg synes det er veldig morsomt. Ikke minst for nordisk og skandinavisk film. Også er det jo litt morsomt for novellen også.

- Hva sier du om filmen ender opp med en Oscar-statuett?

- Da sier jeg hurra!

«Grisen» har også blitt teater. I 2007 satte Oslo Nye Teater opp stykket «Øyet som ser», skrevet av Lars Saabye Christensen og delvis basert på novellen.

Årets Oscar-utdeling finner sted 22. februar.

OSCAR-NOMINERT: Bilde fra den danske filmen «The Pig», basert på Lars Saabye Christensens novelle. Foto: DET DANSKE FILMINSTITUT
OSCAR-NOMINERT: Bilde fra den danske filmen «The Pig», basert på Lars Saabye Christensens novelle. Foto: DET DANSKE FILMINSTITUT Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer