Lars Saabye Christensen innfrir ikke helt

Ny bok om egne slektninger.

INNFRIR IKKE HELT: Lars Saabye Christensens nye bok har et større potensial.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INNFRIR IKKE HELT: Lars Saabye Christensens nye bok har et større potensial. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Utgangspunktet for Lars Saabye Christensens «Mitt danske album» er lovende. Med bakgrunn i sin nære slekts historie, og særlig sin fars historie, tar forfatteren oss med på en erindringsreise som ikke bare veksler mellom poesi og prosa, men ispedd svart-hvitt fotografier og synsvinkelskifte også fungerer som dokumentasjon og vitnesbyrd fra en fordums tid.  Dette åpner for et kunstnerisk spenningsfelt mellom litteratur og fotografi, mellom fiksjon og virkelighet og mellom historie og samtid.

Vi finner tekster som tar utgangspunkt i fotografiske dokumenter, og vi finner et subjekt som ikke bare erindrer seg selv, men også de døde: «jeg kom til København / med seilbåten Ørn som Kaptajn Christensen, min farfar, som / jeg aldri fikk møtt / seilte fra Oslo den sommeren jeg ennå ikke var født.»

Delvis betydningsfullt Sånn sett blir erindringen i «Mitt danske album» en måte å løfte fram enkeltmennesker på, minne oss på historien og tiden før oss selv. Når så disse menneskene i det store og hele er subjektets egne slektninger, må en spørre seg om de blir betydningsfulle også for leseren, om de framstår som allmenngyldige?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer