Lars Vaular har ikke lyst til å dele personlige ting gjennom musikken sin. Men så skrev han en kjærlighetslåt

- Ikke planlagt, sier rapperen.

IKKE FOR PEN FOR PØNK: Hvis Lars Vaular blir tvunget til å velge en låt til å oppsummere livet sitt, ville han valgt introen i låta «Aldri for pen for pønk». - Den forteller mye om de ulike sidene av meg, sier han. Foto: Lars Eivind Bones
IKKE FOR PEN FOR PØNK: Hvis Lars Vaular blir tvunget til å velge en låt til å oppsummere livet sitt, ville han valgt introen i låta «Aldri for pen for pønk». - Den forteller mye om de ulike sidene av meg, sier han. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

(Dagbladet): Mens mange rappere lett tyr til god gammeldags selvskryt i tekstene sine, har Lars Vaular valgt å gå motsatt vei. Han vil heller «underfortelle» enn å utlevere livet sitt ved å være bokstavelig i tekstene sine.

- Jeg hadde en diskusjon med en «God kveld Norge»-journalist som mente at jeg delte for lite gjennom musikken min. «Du er jo ikke litt personlig i tekstene dine engang. Jeg har hørt på han svenske rapperen Petter og kan alt om psykosen hans», fortalte han meg. Jeg er gjerne personlig i tekstene mine, ved at jeg bruker mine egne følelser, men jeg har ikke lyst til å dele. Jeg har blitt så kjent at jeg ikke kan rappe om noe uten at jeg må snakke om det og forklare det i avisa etterpå. Det er jeg ikke særlig hypp på, sier Lars Vaular til Dagbladet.

Kjærlighetshistorie Derfor kommer man ikke til å høre ham dedisere noen låt til sin førstefødte, den snart ett år gamle sønnen, heller.

- Men jeg har ikke kommet til et punktet hvor jeg har hatt noe behov for å gjøre det heller. Når det er sagt, så planla jeg vel heller ikke å gi ut ei låt hvor jeg fortalte om videregåendeforelskelsen min heller, forteller 28-åringen.

For - i slutten av april ga han ut den Thomas Eriksen-produserte singelen «Nonsens», den første smakebiten fra albumet «1001 hjem» som kommer til høsten. Det er en kjærlighetshistorie basert på hans egne minner fra tida på videregående skole.

- Det er jo litt sånn at alt annet enn det vi to har på gang er nonsens. Hele verden kan gå sin gang bare vi to kan være sammen, forklarer Vaular.

- Er det noen spesielle du rapper om, som du kanskje nå må ta en telefon til nå?

- Hehe, nei, da er det kanskje sånn cirka 16 jenter jeg måtte ha ringt. Men mange av tingene jeg rapper om er direkte fra hukommelsen. Jeg hadde ikke noe til felles med dem jeg gikk på skole med, vennene mine gikk enten på andre skoler eller så gikk de ikke på skole i det hele tatt. Det var ofte at jeg bare satt og venta på at dagen skulle bli ferdig slik at jeg kunne gjøre noe jeg syntes var viktig - enten det bare var å henge med vennene mine, lage musikk eller løpe etter jenter.

Skolelei Da Vaular var ferdig på videregående skole, prøvde han seg på høyere utdanning ved universitetet i Bergen. Det varte i tre uker.

- Jeg ville egentlig gå min egen vei, uten noe særlig med utdannelse. Men så endte jeg og Leo Ajkic opp med å studere nyere historie. Da folk begynte med slike kollokviegrupper, der man måtte samarbeide, sluttet jeg. Etter det ble det ikke mer skole, forteller rapperen.

Siden har han prøvd seg både som arbeidsledig, barnehageonkel, vikar på en barneskole og som ansatt på et psykiatrisk akuttmottak. Alt mens han prøvde å slå gjennom som rapper. Men plutselig, i 2010, kunne han leve av musikken sin. Til høsten kommer altså hans femte soloalbum.

- Alle sa den forrige skiva mi var så jævla mørk, men jeg hadde egentlig laga den samme plata fire ganger på rad. Og jeg vedder på at de samme folkene kommer til å si at det kommende albumet mitt er mitt lyseste til nå, noe jeg heller ikke vil være enig i. For det finnes alltid mørke ting, forvirring og paranoia i musikken min, sier Vaular.

PRISBELØNT: Lars Vaular har vunnet Spellemannpriser, tekstforfatterpriser og språkpriser for musikken sin. Foto: Lars Eivind Bones
PRISBELØNT: Lars Vaular har vunnet Spellemannpriser, tekstforfatterpriser og språkpriser for musikken sin. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer