Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lars Vaular sammenlikner Sylvi Listhaug med Margaret Thatcher: - Giftige damer som sier ondskapsfulle ting

Men statsråden får ikke sin egen låt med det første.

AKTUELL: Rapper Lars Vaular er første artist ut når Dagbladet og Oslo Sessions lanserer sitt samarbeid. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
AKTUELL: Rapper Lars Vaular er første artist ut når Dagbladet og Oslo Sessions lanserer sitt samarbeid. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Frp leverer på høyt nivå om dagen. Hver uke kommer det noe merkelig fra dem. Det er som at vi lever i fortiden og ser på gamle nyhetsinnslag fra Thatcher-perioden i England, med giftige damer som sier ondskapsfulle ting. Samtidig går nazister rundt i gatene våre og alt vi har er bare et skuldertrekk, sier artist Lars Vaular (31).

Seks år er gått siden rapperen skapte overskrifter med låta «Kem skjøt Siv Jensen». Kritikken var rettet mot maktspillet mellom media og politikere, men på spørsmålet om Norges kontroversielle innvandrings- og inkluderingsminister, Sylvi Listhaug, snart får sin egen «hyllest» er svaret kontant.

- Jeg skal fokusere på kjærlighet og ikke så mye på namedropping av politikere.

- Mangler bare lappen

Lars Vaular er første artist ut når Dagbladet og Oslo Sessions (se faktaboks) i dag lanserer sitt samarbeid. For å gi et innblikk i hva som bobler under overflaten i norsk musikk, vil det i ukene fram mot sommeren bli servert eksklusive opptredener, konsertopptak og intervjuer med norske kjente og ukjente artister.

Fjoråret var hektisk. En snart ett år gammel giftering tvinnes rundt ringefingeren idet rapartisten, ektemannen og pappaen konkluderer:

PÅ KONTORET: Lars Vaular i studio. Han giftet seg med Aftenposten-journalist Malin Kulseth i juni 2015. Sammen har de sønnen WIlfred (3). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅ KONTORET: Lars Vaular i studio. Han giftet seg med Aftenposten-journalist Malin Kulseth i juni 2015. Sammen har de sønnen WIlfred (3). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har det veldig fint. 2015 var et langt år med mye aktivitet, men ja, det går mye bedre nå enn på lenge. Jeg har jo etter hvert blitt en veletablert mann og musiker, noe som høres på det jeg lager. Livet som huseier, gift og pappa smitter over på musikken, forklarer Vaular.

Han sikter til fjorårets tredelte musikkprosjekt «666: ALT GIR MENING» som sikret han nok en Spellemann-nominasjon. Med linjer som «Mann, jeg gidder ikke samle på sneakers, har begynt å samle på kniver», er det liten tvil om at den 31-årige bergenseren har latt hiphopens særegne fetish for prangende joggesko vike for kjøkkentjeneste og tilhørende kvalitetsverktøy.

- Det helt klart en måte å fortelle at jeg er blitt voksen. Det eneste jeg mangler før alt er komplett er lappen. Det får bli siste skanse, sier en smilende og fornøyd Vaular.

Inspireres av konkurranse

- Arif stakk av med Spellemann for årets Urban-utgivelse. Hvordan var det?

- Norsk hiphop har fått veldig mange ulike uttrykk med folk fra forskjellige generasjoner som lager rap. Artister som Arif inspirerer meg. Samtidig er landskapet annerledes nå enn da jeg begynte. Da var ingen populære før Karpe Diem kom. Norsk hiphop er fortsatt en ung sjanger, og at så mange kan tjene penger på å spille konserter er en god ting.

- Du og folkekjære Ingebjørg Bratland har sammen gitt ut ny versjon av låta hennes «Stjernene». Hva hadde hiphop-Lars for ti år siden sagt om rap-Lars anno 2016?

- Egentlig så var slike samarbeid mulig for ti år siden også, men timing er viktig. Jeg har nesten ikke gjort et samarbeid de siste tre årene, men det kommer jeg til å gjøre mer av, og det skal bli godt å gjøre nye musikalske bekjentskaper, sier Vaular. Han fortsetter:

- Jeg kunne gjerne tenke meg å jobbe med Vinz (Nico & Vinz) eller Stein Torleif Bjella, og har lyst til å tenke litt annerledes fremover. Jeg ser utover og prøver å være åpen for å finne nye måter å lage musikk på. For eksempel skjer det masse spennende innenfor rap i Afrika. Ikke at man får høre meg på engelsk med det første.

- Norge og Nord-Korea

Vaular håper sønnen Wilfred (3) får vokse opp i et Norge med albuerom. Der man kan ytre meninger uten å bli satt i bås. Artisten tror det er sammenheng med lite mellommenneskelig toleranse og stigmatisering.

- En ting høyresiden skal ha er at de sier ting som ofte er vanskelig å stå for. Det å bli satt i bås er farlig uansett, men det er kanskje en videreføring av at vi har minst sosialt spillerom i verden. Vi er der oppe med Nord-Korea. At man blir sosialt merket påvirker hvordan vi snakker sammen og kommuniserer, sier 31-åringen.

KLAR TALE: Fra før har Lars Vaular aktivt gått inn i kampen om frigjøringen av den fengslede aktivisten og bloggeren Raif Badawil fra Saudi-Arabia. Hjemme i Norge er det også temaer som engasjerer. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KLAR TALE: Fra før har Lars Vaular aktivt gått inn i kampen om frigjøringen av den fengslede aktivisten og bloggeren Raif Badawil fra Saudi-Arabia. Hjemme i Norge er det også temaer som engasjerer. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Skal du drive med musikk til en hver pris?

- Nei, men jeg har mange ting jeg vil gjøre før jeg gir meg. Samtidig drømmer jeg om å bli tilfreds og gi meg på topp. Når den dagen kommer håper jeg at musikken min lever videre som et bevis på at alle kan klare hva som helst. Det er tilfeldigheter, hardt arbeid og flaks som avgjør.

Statsråd Sylvi Listhaug (Frp) ønsker ikke å kommentere uttalelsene til Lars Vaular.

TAR AV: Det er liten tvil om at bergenseren har publikum i sin hule hånd når du ser disse opptakene fra Øyafestivalen 2015. Video: Oslo Sessions Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media