Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lars von Trier beklager Hitler-uttalelsene

Skylder på sin danske humor.

BLE KASTET UT: Den danske regissøren Lars von Trier ble bannlyst fra filmfestivalen i Cannes etter sine uttalelser om Hitler. Foto: Francois Mori/File/AP/Scanpix
BLE KASTET UT: Den danske regissøren Lars von Trier ble bannlyst fra filmfestivalen i Cannes etter sine uttalelser om Hitler. Foto: Francois Mori/File/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Filmregissøren Lars von Trier beklager uttalelsene sine om Adolf Hitler og nazisme under filmfestivalen i Cannes i mai, skriver danske Politiken.

Dum dansk humor Han mener de nazistiske uttalelsene var et uttrykk for dårlig dansk humor, og det bør man holde unna store pressekonferanser.

- Jeg har lært meg at jeg ikke bør gå på store pressekonferanser, for når slike ting kommer ut av munnen min, spesielt med den dumme, dumme danske humoren, så er det ikke alle som skjønner det, sier von Trier til filmmagasinet Empire, ifølge den danske avisa.

- Jeg beklager at jeg var så dum.

- Trodde jeg var jøde Nå forteller von Trier at han kalte seg nazist, fordi han nylig har funnet ut at hans biologiske far er tysk.

- Det var bare for å gjøre det klart at jeg trodde at jeg var jøde, men så fant jeg ut at jeg var «nazi», sier han til filmmagasinet ifølge Politiken.

- Jeg tror det er en liten bit nazist i oss alle, og det er også en liten smule menneske i Hitler. Jeg tror det blir farlig hvis man skal benekte det.

Ble kastet ut Skandalen oppsto da von Trier fikk spørsmål om hvorfor han har fylt «Melancholia» med musikk av Wagner.

Da begynte von Trier å surre seg inn i en stadig mer ubehagelig monolog om sin beundring for nazismen og den nazistiske estetikken.

Etter at von Triers uttalelser hadde versert i medier verden rundt, gikk hans PR-agent ut med en beklagelse:

«Hvis jeg såret noen i dag morges med ordene jeg sa på pressekonferansen, beklager jeg inderlig. Jeg er ikke antisemitt eller rasistisk forutinntatt på noen som helst måte. Jeg er heller ikke nazist», lød det i pressemeldinga.