OMSUST PERSON: Lars Von Trier er blant Nordens mest respekterte - og kontroversielle - filmskapere. (Foto: Zentropa/presse)
OMSUST PERSON: Lars Von Trier er blant Nordens mest respekterte - og kontroversielle - filmskapere. (Foto: Zentropa/presse)Vis mer

Lars Von Trier beskyldes for å ha kjøpt fiskeutstyr og leid privat Michelin-kokk for støttepenger

Refses av dansk filminstitutt.

(Filtermagasin.no): Produksjonselskapet Zentropa ble startet av Lars von Trier og produsent Peter Aalbæk Jensen i 1992, og står bak noen av Nordens største filmsuksesser som von Triers egne filmer, Thomas Vinterbergs «Festen» og flere av Susanne Biers filmer.

Von Trier og Aalbæk Jensen har unektelig satt mye farge på dansk film, men pengebruken i Zentropa de siste årene har vært i overkant fargerik for det danske filminstituttet.

Nå har instituttet sluppet en rapport som slakter Zentropas økonomi, og setter strenge vilkår for at selskapet fremdeles skal kunne motta offentlig støtte, skriver Politiken.

Ifølge avisa er Zentropa blant annet anklaget for å ha overfakturert internt, når ulike Zentropa-selskaper har kjøpt tjenester av hverandre.

Under gransking
I 76 prosent av tilfellene der revisorene nå har tatt stikkprøver maktet ikke Zentropa å dokumentere at de interne kjøpene har skjedd til markedspris.

Granskningen som nå er gjennomført av Deloitte ble satt i gang etter at avisa BT fikk tak i et notat fra flere tidligere ansatte i selskapet som ropte varsko om pengebruken.

- Vi snakker om et konsern som i løpet av årene har mottatt opp imot 500 millioner kroner av skattebetalernes penger i filmstøtte. Da skal man forvente at det er orden i papirene, sier Henrik Bo Nielsen, administrerende direktør i Det Danske Filminstitut til bransjebladet Ekko.

Instituttet setter nå som betingelse at de får fullt innsyn i selskapets økonomi ved framtidige tildelinger. Dessuten har de rapportert inn Zentropas tidligere revisorer JS Revision til revisorklagenemda.

Refser rapporten
Peter Aalbæk Jensen er på sin side lite ydmyk etter å ha sett konklusjonene i rapporten fra Deloitte.

- Den rapporten er et makkverk levert av revisorer uten peiling på filmbransjen. Så slippes den for offentligheten uten at jeg har hatt mulighet til å se den eller gi kommentar. Det er som å være anklaget i en rettssak der man ikke får se bevismaterialet, sier han til Politiken.

Problemene kan bli flere for Aalbæk Jensen. Granskningen fra Deloitte gjaldt fire filmer, men fremdeles jobber instituttet med å finne ut av de økonomiske forholdene rundt Lars von Triers «Antichrist».

Her er Aalbæk Jensen blant annet anklaget for å ha brukt støttemidler til å fly direktøren for Cannes-festivalen, Thierry Frémaux, til København for å innta et bedre måltid tilbredt av en Michelin-kokk i von Triers private hjem.

Ifølge Aftonbladet skal også von Trier ha brukt offentlige filmmidler til å kjøpe fiskeutstyr sammen med skuespiller Jens Albinus.

Heftig konflikt
Zentropa og Peter Aalbæk Jensen jobber også tett med en rekke norske filmskapere. Nylig hyret de inn Hans Petter Moland til å lage film av klassikeren «Røde Orm» med Stellan Skarsgård som ledestjerne.

For øvrig har også de mange kritiske oppslagene i danske BT ført til en åpen konflikt med Peter Aalbæk Jensen.

Artikler avisa har laget om produsenten har båret titler som «Svinet A/S» og «Så vanvittig er Ålen: Ansatte skulle tømme Lars von Triers toilet for lort».

Jula 2012 svarte han med å trykke en annonse i BT der han, halvnaken og med en halverigert penis, holder avisa over et brennende julelys.