Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

FILM

Lars von Trier er tatt inn i varmen igjen i Cannes

Nazi-skandalen fra 2011 er «glemt».

UØNSKET: Filmskaperen Lars von Trier poserer i T-skjorta han fikk laget etter at Cannes-festivalen erklærte ham persona non grata i 2011. Foto: Reuters / NTB Scanpix
UØNSKET: Filmskaperen Lars von Trier poserer i T-skjorta han fikk laget etter at Cannes-festivalen erklærte ham persona non grata i 2011. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Han er tilbake etter sju år som «persona non grata» ved filmfestivalen i Cannes. Riktignok skal den nye filmen hans, «The House That Jack Built», vises utenfor konkurranse, men det blir sikkert en pressekonferanse der Lars von Trier igjen skal framføres uten munnkurv. Han har allerede erklært at filmen er en feiring av «ideen om at livet er ondt og sjelløst».

Men den nye filmen fra den omstridte danske regissøren har altså ikke fått tittelen «The Final Solution» – den endelige løsning – slik han truet med før han ble kastet på dør etter gallapremieren på «Melancholia» i 2011. Bare timer før hadde han vært midtpunktet under en mildt sagt rølpete pressekonferanse.

Lars von Trier har aldri vært opptatt av den gode smak. Elegante replikker har heller ikke vært hans greie. Det som utløste rabalderet var et tilsynelatende uskyldig spørsmål fra salen om hans tyske røtter.

«Jeg har lenge trodd at jeg var jødisk og happy med å være det … Så møtte jeg Susanne Bier (dansk/jødisk regissør) og var ikke glad lenger. Men så fant jeg ut at jeg egentlig var nazist. Familien min var tysk. Og det ga meg en slags fornøyelse. Hva kan jeg si? Jeg forstår Hitler … jeg sympatiserer litt med ham.»

Så begynte han å padle: «Jeg mener ikke at jeg er for andre verdenskrig og jeg er ikke imot jøder, ikke engang Susanne Bier. Jeg er faktisk veldig for dem. Alle jøder. Vel, Israel er en pest og en plage men …»

Mens «Melancholia»-skuespillerne på hver side av regissøren, Kirsten Dunst og Charlotte Gainsbourg, stirret forskrekket på ham, stoppet han opp: «Hvordan kan jeg komme meg ut av dette? Ok. Jeg er nazist.»

Å overspille rollen som enfant terrible i Cannes har åpenbart ikke hatt altfor store omkostninger for Lars von Trier; han er alltid et sensasjonelt trekkplaster. Festivalene liker filmene hans. Han vant Gullpalmen i Cannes i 2000 for «Dancer in the Dark» med den islandske artisten Bjørk i hovedrollen. Bjørk har i ettertid hevdet at hun ble seksuelt trakassert av von Trier under innspillingen.

Bransjetidsskriftet Hollywood Reporter mener at Bjørk-saken kan bli et tema i Cannes i disse #metoo-tider. Det kan også ha noe å gjøre med den nye filmen. «The House That Jack Built» hevdes å være ekstremt voldelig, ifølge folk som har forhåndssett den. Matt Dillon spiller en seriemorder som opererer i USA på 1970-tallet. Mordofrene spilles av blant andre «Kill Bill»-stjernen Uma Thurman og Sofie Gråbøl fra den danske serien «Forbrydelsen».

Ifølge Hollywood Reporter er det ikke bare kvinner blant massemorderens ofre. Og det lyder jo forsonende – i tilfellet Lars von Trier.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media