FÅR UVENTET STØTTE: Mens Kirsten Dunst ikke var videre begeistret over Lars von Triers uttalelser under pressekonferansen i Cannes, er det vennligere ord å få fra iransk hold. Foto: REUTERS/Yves Herman/Scanpix
FÅR UVENTET STØTTE: Mens Kirsten Dunst ikke var videre begeistret over Lars von Triers uttalelser under pressekonferansen i Cannes, er det vennligere ord å få fra iransk hold. Foto: REUTERS/Yves Herman/ScanpixVis mer

Lars von Trier får støtte fra Iran

- Trist å se sporene av fascistisk oppførsel i Cannes-ledelsens beslutning.

Von Trier ble i forrige uke erklært som uønsket av Filmfestivalen i Cannes etter at han på en pressekonferanse tøyset med at han var nazist og hadde forståelse for Adolf Hitler. Han forsøkte å rette opp fadesen ved å si at han egentlig likte jødene, men føyde raskt til at israelere er «a pain in the ass».

Nå har Irans visekulturminister for film skrevet et brev til festivalens leder Gilles Jacob der han anklager Cannes-festivalen for å fascisme.

- Dere har vel ikke glemt at festivalen i Cannes ble skapt for å kjempe mot fascister? Etter 64 år er det trist å se sporene av fascistisk oppførsel i Cannes-ledelsens beslutning om å utvise en av de sentrale europeiske filmskaperne, skriver Javad Shamaqdari.

Iranske myndigheter har selv nedlagt yrkesforbud for flere av landets filmregissører, blant dem den internasjonalt kjente Jafar Panahi. Han sitter fengslet, men har klart å smugle ut en film han har laget om sin egen kunstneriske skjebne, og som i disse dager vises under Filmfestivalen i Cannes.

Det iranske regimet er en innbitt fiende av staten Israel, og landets president har blant annet uttalt at den jødiske staten bør slettes fra verdenskartet.

(NTB)