Lars von Trier granskes

Suksessregissør Lars von Triers filmselskap Zentropa granskes av den danske riksrevisjonen. Selskapet har vært med på flere norske filmproduksjoner - seinest «Mørkets Øy», som har premiere 2. juledag.

Det er mistanker om regnskapsrot og skatteunndragelser som har fått riksrevisjonen til å sette i gang undersøkelser rundt selskapet. Ifølge dansk presse er ikke engang Zentropas egen revisor i stand til å redegjøre for regnskapene.

Avisa Politiken har blant annet avslørt at filmarbeidere i Zentropa-selskapet Balboa har fått utbetalt lønn mot kvitteringer for kjøp av mat og klær. Det er Balboa som har vært det norske selskapet Northern Lights' medprodusent på den premiereklare filmen «Mørkets Øy».

- Jeg har hatt et svært godt samarbeid med Zentropa. De er ordentlige, proffe og oppfyller alle avtaler, sier Axel Helgeland i Northern Lights.

Han har tidligere samarbeidet med Zentropa på filmene «Pan», «Breaking The Waves», «Mendel» og «H.C. Andersens lange skygge». Norsk Film og NRK har også laget film i samarbeid med von Triers selskaper.

Zentropa er selv regnskapspliktig overfor danske myndigheter hvis de drar offentlig støtte med seg inn i samproduksjoner med norske selskaper.

- I den grad vi kjøper tjenester av dem, er det til avtalt pris - og da har vi ikke oversikt over hvordan de fører sine regnskaper, sier Helgeland.